Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u nehody tří zahraničních kamionů

K dopravní nehodě dvou polských a jednoho rakouského kamionu vyjely ve středu večer čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje do Českého Těšína do Jablunkovské ulice.

Hasiči odtahovali všechny tři kamiony na odstavnou plochu pomocí dvou vyprošťovacích vozidel a použili sto litrů sorbentu k odstranění provozních kapalin. Zásah trval více než 4 hodiny.

Nehoda tří kamionů ve směru na obec Ropice – polské Scanie a DAFu a rakouského Volva – oznámila na operační středisko hasičů Policie ČR ve středu v 18:40. Na místo vyjeli hasiči a technika hned ze čtyř stanic HZS MSK – z Ostravy-Zábřehu, Karviné, Havířova a Českého Těšína. Hasiči naštěstí průzkumem zjistili, že se nehoda obešla bez zranění.

Z kamionů ale unikala nafta a olej na vozovku i mimo ni. Hasiči tyto provozní kapaliny zachytávali, zasažená místa čistili pomocí sorbentu. Protože se zhruba 50 metrů od havarovaných kamionů nacházel vodní tok – řeka Ropičanka, byl povolán pracovník Povodí Odry, také pracovník referát životního prostředí s českotěšínské radnice. Únik znečišťujících látek do vody nebyl zjištěn.

Do odtahování kamionů se hasiči pustili po zadokumentování nehody Policií ČR, pak uklidili silnici. Na stanice se poslední zasahující hasiči vrátili až půl hodiny před středeční půlnocí.

Z Ostravy přijel pomoci hasičům vyprošťovací automobil Mercedes Benz Bizon a automobilový jeřáb AJ 28 na podvozku Tatry 815, z Havířova vyprošťovací Tatra 815, z karvinské hasičské stanice technicko-chemický automobil.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet