Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Deštné v Orlických horách hořela chalupa

V noci ze soboty 26. ledna 2008 na neděli 27. ledna 2008 zasahovaly čtyři hasičské jednotky u požáru v rekreační chatě v osadě Plasnice v Deštné v Orlických horách. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena ve 23:22 hodin.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a Dobrušky, dobrovolní hasiči z Deštné v Orlických horách a Olešnice v Orlických horách.

Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu hasiči zjistili, že hoří v mezistropí mezi ložnicí a kuchyní chalupy. Požár se postupně šířil také do obytného podkroví. Hasiči museli kvůli hustému zakouření zasahovat v dýchacích přístrojích. Požár se podařilo lokalizovat během dvou hodin. Kvůli poškození bylo nutné rozebrat část stavební konstrukce u komínového tělesa a výdechů rozvodů horkého vzduchu z litinové krbové vložky. Hasiči pomocí dálkového teploměru vyhledávali další ohniska a vynášeli nepoškozené věci z chalupy. Požár se hasičům podařilo uhasit krátce před druhou hodinou ráno.

Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření. Požár mohla způsobit technická závada na elektroinstalaci nebo nevhodná konstrukce topidla či odtahu spalin. Hmotná škoda byla spolumajitelkou chalupy odhadnuta na 500 tisíc korun, uchráněné hodnoty na majetku činí 4 miliony korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: stanice Rychnov nad Kněžnou



por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-
Sdílet