Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Lomnici na Bruntálsku srazil vlak mladou dívku, ta byla transportována i přes nepřízeň počasí vrtulníkem do nemocnice

Operační středisko zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje přijalo v 18 hodin informaci o vážně zraněné ženě po střetu s vlakem v Lomnici na Bruntálsku. Na místo události neprodleně vyjela posádka RV s lékařem a sanitka RZP ze stanoviště z Bruntálu a ze základny v Ostravě také vzlétl vrtulník LZS.

Po příjezdu záchranářů byla zraněná žena (1987) při vědomí, při nehodě však utrpěla ztrátové poranění obou dolních končetin v oblasti bérců. Po podání nezbytných léků záchranáři připojili pacientku k přístrojem řízenému dýchání, ošetřili ženě zranění a připravili ji k leteckému transportu do FNsP v Ostravě Porubě.

Přílet vrtulníku na místo nehody však zkomplikovalo počasí, a tak s ohledem na bezpečnost posádky musel pilot přistát v poli nedaleko silnice u obce Bílčice v okrese Bruntál. Sanitní vozidlo zatím převáželo pacientku k místu přistání po pozemní komunikaci. Letecký transport na specializované pracoviště je u takto závažných zranění nezbytný, rychlý a k pacientům šetrný.

Před příjezdem sanitky k vrtulníku však došlo k dalšímu dramatickému zhoršení povětrnostních podmínek a reálně hrozilo, že se vrtulník i s pacientkou na palubě nedostane nejen do specializované nemocnice, ale že se nedokáže vrátit ani na domovskou základnu. Vzhledem k nenadálé situaci bylo domluveno přijetí pacientky na oddělení ARO ve Slezské nemocnici v Opavě, kam také sanitka pacientku převezla.

Vrtulník LZS se po téměř hodinovém čekání na zlepšení počasí nakonec vydal přes Olomouc a Nový Jičín do Ostravy, kam nakonec v pořádku, i přes stále komplikované počasí, bezpečně dorazil.

Na místě zasahovali také profesionální hasiči ze stanice Bruntál, jednotka HZS SŽDC Přerov a dobrovolná jednotka SDH Lomnice. Hasiči pomohli se zabezpečením místa události a transportem zraněné osoby.

Ladislav Lang
tiskový mluvčí ZZS MSK
Sdílet