Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prodejci předražených protipožárních hlásičů už i v Moravskos­lezském kraji

Také v Moravskoslezském kraji se již začali pohybovat prodejci, kteří s odkazy na zákony a normy Evropské unie přesvědčují obyvatele bytů a rodinných domků, aby si koupili jejich protipožární hlásiče.Ilustrač­ní foto

Také v Moravskoslezském kraji se již začali pohybovat prodejci, kteří s odkazy na zákony a normy Evropské unie přesvědčují obyvatele bytů a rodinných domků, aby si koupili jejich protipožární hlásiče. Někteří prodejci se odvolávají na „novou vyhlášku“ a dokonce na profesionální hasiče, kteří údajně mohou nedodržení vyhlášky pokutovat.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje upozorňuje, že tyto informace jsou značně zkreslené a sledují jediný cíl – podpořit prodej hlásičů mnohdy za přemrštěné ceny.

V rámci sjednocování požadavků Evropské unie a k zajištění větší požární bezpečnosti v domácnostech byla skutečně připravena vyhláška, která vstoupí v platnost pravděpodobně v červenci tohoto roku. Vyhláška řeší, mimo jiné, také instalaci protipožárních hlásičů. Povinnost instalovat tyto hlásiče bude stanovena jen pro nově postavené byty, domy, ubytovny či zařízení sociální péče, dříve postavených nemovitostí se povinnost týkat nebude!

Hasiči pořizování požárních hlásičů, i do již postavených obydlí, samozřejmě doporučují a podporují, neboť nejtragičtější následky mívají dlouhodobě právě požáry v domácnostech, nejčastěji při vaření či kouření. Přitom toto zařízení dokáže na vznikající požár upozornit velmi rychle, a tím umožní ohroženým lidem včas přivolat pomoc.

Požáry v domácnostech nejvíce ohrožují seniory, kteří mají sníženou schopnost reakce. Proto je jednoznačně výhodná instalace hlásičů právě v domácnostech seniorů.

Při výběru tohoto výrobku je ale dobré ověřit ceny z více zdrojů (cena protipožárních hlásičů se dnes pohybuje od cca 200 do 2000 Kč za jeden kus). Jejich jednoduchá konstrukce (obvykle 2 hmoždinky, napájení na 2 tužkové baterie) umožňuje namontování svépomocí. Důležité je také kupovat výrobek se srozumitelným návodem k instalaci a použití v českém jazyce, nejlépe od českého výrobce.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet