Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči premiérově proškolili již polovinu ostravských strážníků

Již téměř 300 strážníků Městské policie Ostrava proškolili během poloviny února příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, zhruba stejný počet jejich kolegů projde stejnou přednáškou do konce měsíce.

Cílem premiérové řady krátkých odborných školení je zlepšit spolupráci složek integrovaného záchranného systému (IZS) hlavně při společných zásazích na území města Ostravy.

Strážníci jsou informováni o postupech a komunikaci s velitelem zásahu, kterým je hasič, a mezi strážníky, kteří na místě požáru, dopravní nehody či jiné havárie spolupracují především v oblasti usměrňování dopravy, ochrany a zabezpečení života, zdraví a majetku. Tato odborná školení mají strážníky připravit a naučit je, jak postupovat v případech, kdy jsou na místě události jako první, tedy před příjezdem složek integrovaného záchranného systému, a následně ve spolupráci s nimi jednotlivé situace řešit.

Každý únorový pracovní den po poledni přijde do zasedací místnosti Hasičského muzea v Ostravě-Přívoze dvacet až čtyřicet strážníků. Od profesionálních hasičů se například dozvědí, jak funguje všesměrová mobilní siréna, jak lze odlišit různé hasičské funkce podle barvy jejich přileb a nápisů na oranžových vestách (například „velitel zásahu“) a jak co nejjednodušeji mohou obě složky navzájem komunikovat.

Během zhruba hodinové přednášky se strážníci také dozvědí, jak by mohli pomoci do doby, než na místo požáru či jiného zásahu přijedou hasiči. Mohou se například postarat o první pomoc u zraněných občanů, uzavřít kohoutek plynového rozvodu v bytě, vypnout přívod elektrické energie, zastavit tekoucí vodu, uklidňovat vystresované osoby, vyzpovídat lidi, kde a co hoří, uvolnit příjezdovou komunikaci pro velká hasičská vozidla a pak mít v zorném úhlu hasičskou techniku (třeba v otevřených cisternových automobilových stříkačkách), aby se nestala terčem zlodějů.

Rovněž by mohli spolupracovat při vytvoření uzavřené zóny, kam občané nemohou během zásahu vstupovat, evidovat osoby, chránit majetek poškozených osob, pomáhat při pátrání v lese či parku. Ostravští strážníci mají pro snadnější komunikaci stejné radiostanice jako hasiči a na nich speciální kanál pro spolupráci složek IZS.

Po přednášce, zakončené dotazy, absolvují proškolení ostravští strážníci prohlídku expozicemi Hasičského muzea, které jsou vedle historických částí zaměřeny také na moderní hasičskou zásahovou techniku i na spolupráci v rámci systému IZS.

Vztahy mezi různými složkami IZS v Ostravě jsou již mnoho let na nadstandardní úrovni. Již více než 12 let v Ostravě funguje společné operační středisko pro hasiče, Zdravotnickou záchrannou službu, Policii ČR a Městskou policii Ostrava pod názvem Centrum tísňového volání Ostrava, kde vedle sebe sedí operátoři zmíněných záchranných a bezpečnostních složek. Odpadají tím například problémy s prodlevami, pokud postižená osoba či svědek mimořádné události nezavolá na tu správnou tísňovou linku. Také domluva o postupu při konkrétním zásahu (vyslání jednotek a techniky) je bezproblémová.

Například z hasičské stanice HZS MSK v Ostravě-Hrabůvce vyjíždějí denně hasiči na otvírání zabouchnutých vstupních dveří bytů společně s jedním ostravským strážníkem, aby se urychlilo ověřování totožnosti uživatelů postiženého bytu, a tím i otevření samotného bytu.

„Pomoc strážníků při našich zásazích na území města Ostravy je velmi přínosná a prospěšná. Přednášky, které jsme pro ně vůbec poprvé připravili, mají tuto spolupráci v rámci integrovaného záchranného systému ještě více prohloubit,“ řekl vedoucí od dělění řízení jednotek PO Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje mjr. Ing. Vojtěch Nezval.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet