Středa 2. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa v Podvihově

Čtyři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů z Opavska (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje stanice Opava, sbory dobrovolných hasičů z Podvihova, Komárova a Kylešovic) zasahovaly v sobotu 23. 2. 2008 odpoledne u požáru lesního porostu v Podvihově, v chatovišti na Podvihovském Mlýnku.

Jednotky s ohněm bojovaly v nepřístupném terénu – oheň se díky větru rozšířil po suchém travním porostu do kopce do lesa, kde zasáhl mladé dvouapůlmetrové smrky a následně se rozšířil dále do lesa. Hasičům se podařilo lokalizovat požár na ploše 30 × 100m. Zlikvidovat všechna ohniska se podařilo po třech a půl hodinách hašení. Vody měli hasiči naštěstí dostatek v hydrantové síti nedalekého Podvihova.

Na místo dorazili vyšetřovatelé hasičů a policie. Stanovení příčiny požáru bylo tentokráte jednoduché. Teplé předjarní počasí vylákalo obyvatele k úklidu zahrádek a okolí svých chat. Při spalování listí u jedné z nich se hořící hromada listí vymkla kontrole a tak se za vydatné pomoci neopatrnosti a větru rozšířil do sousedního lesního porostu.
Požár porostu se tentokráte naštěstí obešel bez zranění. Škoda požárem způsobená byla odhadnuta na 26 tisíc korun.


kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet