Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči jsou vůči návštěvníkům velmi otevření

Dne 28. 2. 2008 přišla na stanici profesionálních hasičů ve Zlíně další návštěva dětí z mateřské školy. Tato jednoduchá úvodní věta může naznačovat, že HZS Zlínského kraje je vstřícný vůči návštěvám stanic hasičů, zvláště pak v případě dětí.

O to zajímavější může být celkový pohled na návštěvnost stanic hasičů v celém Zlínském kraji. Každoroční dny otevřených dveří, akce pro veřejnost, dny IZS a dětské dny, přilákají na naše stanice doslova tisíce návštěvníků.

Jen za rok 2007 to bylo na třinácti stanicích ve Zlínském kraji celkem dva a půl tisíce dětí a jejich doprovodů. Další tisíce občanů navštěvují naše akce pro veřejnost. Mezi návštěvníky dominují mateřské školy a první stupeň základní školy. Výjimkou nejsou ani návštěvy starších dětí a mládeže. Na stanice hasičů si ale najdou svou cestu i dospělí a senioři. Zvláštní skupinu pak tvoří návštěvy ze zahraničí, a to nejen hasičů.

Hasiči jsou prostě pro děti velmi atraktivní a přirozeně je přitahují do našich stanic. Pohled na rozradostněné děti zkoušející výstroj a výzbroj hasičů, stejně jako prožívající pocity svých idolů v hasičských autech, patří dnes už ke každodenním rituálům našich stanic.

Každá hasičská směna má tak ve svém středu vždy někoho, kdo se takovým návštěvám věnuje a kdo je provází. Pro každou věkovou kategorii máme připravený jinak zaměřený výklad a odborné podání. Děti mohou navíc počítat i s nějakým malým dárkem, který představují např. omalovánky, pexesa nebo vystřihovánky s hasičskou tématikou.

Děti naopak hasiče odměňují tím, že jsou bezprostřední a šťastné. Jejich radost není předstíraná a hasiči si jí váží. Starší děti se pak více zajímají o jejich práci a jejich otázky jsou více osobnější i věcnější. Nejednou se stalo, že na stanici přišli rodiče s dětmi, které se předhání v napodobování skutečných hasičů, a to včetně oblečení, přileb nebo dětské hasičské výzbroje.

O hasičích se mluví, píše, čte. Jsou to hrdinové mnoha dětských snů a k jejich plnění patří i možnost přiblížit se k nim a možnost si na ně sáhnout. Takovou možnost naši hasiči dávají, a nutno podotknout, že rádi. I oni totiž kdysi byli dětmi a i oni si prožívali podobné sny. Sny, které se jim povedlo uskutečnit. Děti slova výkladu a rad svých hrdinů berou vždy velmi vážně a hasiči jim tak mohou účinněji předávat důležitá výchovná ponaučení.

Letošní nedávný průzkum veřejného mínění agentury STEM potvrdil, že Hasičský záchranný sbor České republiky se těší neuvěřitelné přízni a důvěry občanů. Konkrétně našemu bezpečnostnímu sboru důvěřuje 94% občanů bez ohledu na věk, vzdělání a další sociodemografické nebo politicko-ideologické charakteristiky.

Záchranáři mají vysoký kredit a podobná otevřenost vůči dětem a veřejnosti ho jen posiluje. Všichni návštěvníci jsou u nás vítáni.

Kromě volných návštěv je možné navštívit i organizované dny otevřených dveří

21. 3. 2008 – Valašské Klobouky – u příležitosti otevření nově rekonstruované stanice

13. 6. 2008 – všechny stanice ve Zlínském kraji – tradiční dny otevřených dveří v pátek 13.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-wej-
Sdílet