Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr v Královéhradeckém kraji napáchal značné škody, hasiči vyjížděli k desítkám událostí

Silný vítr a prudký déšť způsobil během dnešního (1. března 2008) dne rozsáhlé škody v celém kraji. Profesionální a dobrovolní hasiči Královéhradeckého kraje vyjeli do dnešní 13.00 hodiny k více jak 140 případům. Stovky hasičů odstraňovaly popadané stromy a větve, uvolněné střechy domů a poškozené sloupy el. vedení.



Některé stromy spadly a blokovaly silnice. Během dopoledne byla kvůli vyvráceným stromům uzavřena silnice z Bílé Třemešné do Doubravice na Trutnovsku. Strom také spadl a zablokoval železniční trať mezi Lipnicí a Bílou Třemešnou. Tři jednotky hasičů v tuto chvíli pracují na zprůjezdnění úseku. V Jánských Lázních, Žacléři a Vítězné hasiči čistili několik propustí na potocích, které ucpaly větve a stromy. Na Trutnovsku byla nejhorší situace v oblasti Dvora Králové nad Labem, Lipnice a Bílé Třemešné.

V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku spadla část utržené plechové střechy na železniční troleje. Hasiči museli odpojit troleje a plechy sundat. V celém okrese hasiči odklízeli desítky popadaných stromů a větví, které poškodily elektrická vedení a blokovaly silnice.

V Hradci Králové vichřice odnesla střechu obytného domu v ulici Pod Zámečkem a poškodila střechu u supermarketu Albert. Nápor větru nevydržela střecha u rodinného domu v Černilově. Hasiči odstraňovali desítky stromů, které spadly na dráty vysokého napětí nebo silnice.

V Miletíně na Jičínsku hasiči čistili stavidlo od nánosů větví. V Novém Městě nad Metují na Náchodsku silný vítr poškodil budovu na železničním nádraží. V dalších případech hasiči odklízeli spadlé stromy.

V 07:50 hodin vyjeli profesionální hasiči z Broumova a Jaroměře a dobrovolní hasiči z Police nad Metují k utržené plechové střeše v Polici nad Metují, ulice Pod Klůčkem. Utrženou část hasiči odstranili a provizorně opravili střechu domu.
Foto: stanice Broumov


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-
Sdílet