Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zabitá svině předcházela orkánu Emma

Varování o větrné bouři nad naším územím dorazilo i na Jižní Moravu. Jsou však věci, které se vzhledem k dlouhodobému plánování jen těžko ruší. Takovou byla pro náš sbor v Kanicích (Jmk), dlouho s předstihem plánovaná zabíjačka.

Již v pátek večer byla na zbrojnici dovezena 160 kilová svině z výkrmu. V sobotu 1. 3. 2008 se od časného rána topilo v polní kuchyni. Po příjezdu řezníka akce začala na plno. Dva naši kuchaři (zkušený amatér i mladý profesionál) s řezníkem řídili prácí ostatních pomocníků.

I přes tento náročný program s vidinou lákavé pochoutky v závěru jsme především hasiči. Jako každou akci i tentokrát byl nachystán pro případ výjezdu odřad 1+5 hned se třemi řidiči.

Zprávy v mobilu nás varovali, že orkán s doprovodnými jevy dorazí nad Brno v 11 hodin 30 minut. Přišel se dvouminutovým zpožděním, ale jsme 10km od Brna, tak smekám před přesností předpovědi. Bouře trvala kolem deseti minut a na první pohled a průjezd obcí jsme nenašli žádné závažnější škody, které by si žádaly naši pomoc. Pár slabších větví jsme museli odházet ze silnice, spadla nějaká taška z kůlny nebo střechy a přestal jít proud.

Vířivou pračku co prala střeva jsme připojili na elektrocentrálu, voda a ostatní se dál vařilo v polní kuchyni. Ochutnávaly se první výpečky a další dobroty při odposlechu radioprovozu.

V 15.53 hod. se ozvala siréna, výjezd byl takřka okamžitý, nejvíce času nám zabralo kontaktovat přetížené KOPIS Jmk a zjistit místo určení. Mezi obcemi Řicmanice a Bílovice nad Svitavou bylo polámáno na příkré stráni v lese několik desítek stromů, které strhly elektrické vedení a vyvrátili jeden betonový sloup.

Na místě už pracovali energetici, kteří potřebovali vyklidit pracovní prostor. Vzhledem k většímu rozsahu práce a blížící se další bouřce si velitel vyžádal další jednotky. Než nás energetici pustili k vedení, museli jej nejdříve oboustranně vyzkratovat. Za tuto dobu už byly na místě připraveny jednotky HZS Pozořice, JSDH Kanice, Bílovice nad Svitavou, Řicmanice s osmi pilami asi třicítkou hasičů. Zásah samotný trval hodinu a půl. Na zpáteční cestě uvítali kolegové s Pozořic pozvání na zabíjačku. Jak sami říkali, neměli čas se od rána ani nesvačit. U nás v Kanicích se sice moc nezdrželi, ale svačina alespoň do ruky na cestu snad přišla k chuti. My jsme po cestě zvládli ještě menší smrk, položený špicí do silnice.

Zbytek dne do večera se všechno uklízelo a samozřejmě výbava a výstroj byla okamžitě přichystána na další zásah.

Prostě hasiči jsou v pohotovosti i když se baví!!


Za SDH Kanice Jaroslav Kožnárek
Sdílet