Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik čpavku byl naštěstí jen simulovaný, cvičení v Bystřici pod Hostýnem se zúčastnilo 5 jednotek hasičů

V 9:10 hodin byl vyhlášen požární poplach jednotkám profesionálních hasičů ze stanic Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Kroměříž a dobrovolným jednotkám z obcí Bystřice pod Hostýnem a Chvalčov. Účelem bylo procvičit součinnost profesionálních hasičů na společném zásahu s dobrovolnými hasiči při úniku nebezpečné látky, a to čpavku v areálu místního podniku.

Událost vznikla v budově kompresorovny, kde je amoniak stlačován a přečerpáván do chladících nádob ke zchlazení a přeměně do tekutého stavu. Imitován byl únik při poruše kompresoru.

Jednotka profesionálů, která dorazila na místo jako první, vytvořila pracovní skupinu v protichemických oblecích a provedla průzkum místa události, při němž změřila koncentrace úniku nebezpečného plynu a vytyčila nebezpečnou zónu. Následně byly vytvořeny 3 proudy C pro zkrápění uniklého amoniaku.

Po příjezdu speciálního chemického vozidla bylo zřízeno dekontaminační stanoviště pro speciální očistu zasahujících hasičů a připravena byla také jistící skupina v ochranných protichemických oblecích a dýchací technice. Průzkumná a pracovní skupina následně provedla provizorní opravu s cílem zamezit dalšímu úniku z tlakového potrubí kompresoru.

Po realizaci dekontaminace zasahujících hasičů a provedení následného měření koncentrace uniklého amoniaku bylo krátce před jedenáctou cvičení ukončeno.

kpt. Pavel Řezníček, Ing.
HZS Zlínského kraje
Sdílet