Pondělí 8. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kriminalisté dopadli žháře, který ve Zdoňově na Náchodsku zapálil chatku, dům, posed i stodolu

Náchodským kriminalistům se v těchto dnech podařila objasnit série čtyř požárů, které od léta loňského roku děsily obyvatele obce Zdoňov na Náchodsku.

V této souvislosti zadrželi a obvinili 23letého muže z Náchodska, který se přiznal k tomu, že v červnu 2013 úmyslně zapálil ve Zdoňově nejprve zahradní chatku a po té neobydlený dům. V srpnu letošního roku měl úmyslně zapálit dřevěný posed a na začátku září zděnou stodolu, kde byly uskladněny balíky slámy a vozíky za traktor. I tyto objekty se nacházely v katastru obce Zdoňov.

Muž po té, co policisté zahájili jeho trestní stíhání, vypověděl, že si byl vědom, co může způsobit, ale nedokázal vysvětlit, co ho k zakládání požárů vedlo. Vyšetřovatel tedy bude žádat znalce o znalecké zkoumání jeho duševního stavu.

Soudce Okresního soudu v Náchodě akceptoval návrh na jeho vzetí do vazby. V případě uznání viny mu hrozí až 3leté vězení. Celková škoda, kterou poškozeným způsobil, dosáhla částku 1.690.000 Kč.

Kriminalisté zjistili, že se jedná o stejného muže, který byl v minulosti odsouzen za požár Ticháčkovy kapličky v Suchém dole.

mjr. Mgr. Ivana Ježková
Policie ČR
Sdílet