Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana osoby z objektu Alpiq Generation byla námětem cvičení v Kladně

Dne 6. října 2014 v 9,30 byla na tísňovou linku 112 nahlášena událost ve firmě Alpiq Generation (CZ) s.r.o. – bývalá kotelna č. 2, ul. Průmyslová, Kladno. Jednalo se o částečnou destrukci uvnitř budovy v důsledku neodborného rozebírání konstrukcí ve vícepodlažním objektu kotelny. Zároveň došlo k zavalení jedné osoby, která utrpěla četná zranění. Jednalo se o prověřovací cvičení jednotky PO bez plánované účasti dalších složek IZS.

Cílem cvičení bylo prověřit operační úroveň řízení – součinnost nasazené JPO a KOPIS HZS SČK, ověřit dojezdové časy a akceschopnost JPO, prověřit taktiku zásahu při technické záchraně pomocí speciální techniky, prověřit schopnosti velení velitelů jednotek a velitele zásahu a organizaci zásahu,

Na místo události vyjela jednotka HZS Středočeského kraje, stanice Kladno s technikou VEA – Škoda Yeti, CAS 24 – Terrno, AŽ 37 – Mercedes Benz, KA – Mercedes Benz s kontejnerem technické pomoci a vozidlo lezecké skupiny DA – VW T5 4 × 4.

Vstup do objektu byl možný pouze pomocí výškové techniky z vnějšku budovy. Jednotka provedla ustavení výškové techniky, přípravu veškerých technických prostředků pro stabilizaci části objektu, kde se zraněná osoba nacházela a lezecká skupina se vybavila materiálem pro záchranu zraněné osoby. Poté bylo započato s vlastními záchrannými pracemi, kdy výšková technika dopravila do objektu lezeckou skupinu a veškerý potřebný materiál pro stabilizaci budovy a záchranu osoby.

Stabilizace vstupu byla zabezpečena rozpěrnými válci, lezecká skupina provedla veškeré nutné úkony pro bezpečné vyproštění a vyzdvižení zraněné osoby. Následně záchranáři slanili ke zraněnému, kde provedli prvotní opatření, stabilizaci a zafixování zraněného do nosítek SKED a následné vyzdvižení zraněného z destruované části objektu a transport výškovou technikou k předání osoby zdravotnické záchranné službě.

Cvičení přineslo cenné poznatky vztažené na zásah v prostorách již nepoužívaných průmyslových objektů, kde není zaručena spolehlivá statika vnitřní struktury budovy.

nprap. Jiří Auředník
pracoviště IZS a služeb ÚO Kladno
HZS Středočeského kraje
Sdílet