Úterý 9. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva čeští bratři ukradli v Rakousku hasičské vozidlo, naložili do něj přilby i obleky a odjeli do České republiky

Dva bratři (60 a 63 let), kteří rozhodně nejsou pro policii neznámými osobami po předchozí domluvě, s úmyslem získat majetkový prospěch společně v září za užití násilí vnikli do dvou rekreačních chalup na Staňkově. V jedné z chalup odcizili v originální krabici volně odložené dámské boty Vagabond ve druhé chalupě pak dvě peřiny a dva polštáře včetně povlečení a ze stodoly odcizili nářadí.

Svou trestnou činnost završili v Rakousku. Zde vnikli za užití násilí do budovy hasičské zbrojnice dobrovolných hasičů v obci ve vnitrozemí. Po prohledání hasičské zbrojnice odcizili ze skříní 3 helmy, 6 lamp z helem a 2 hasičské obleky. Odcizené věci naložili do neuzamčeného hasičského vozidla Mercedes-Benz které nastartovali zde nalezenými klíči a odjeli do České republiky.

Starší z bratrů byl s hasičským vozidlem dne 4. října u bývalého pěšího hraničního přechodu, policejním orgánem Rakouské republiky Litschau kontrolován a rovněž v rámci přeshraničního pronásledování zadržen. V době užívání vozidla spolupachatelé poškodili nejen radiostanici či nápisy označující hasičské vozidlo, ale i plastovou palivovou nádrž stříkačky.

Podezřelí muži rovněž z hasičského vozidla odstranili žebřík. Svým jednáním oba spolupachatelé měli způsobit Sboru dobrovolných hasičů z Rakouska na odcizených věcech a odcizeném hasičském vozidle a jeho vybavení škodu nejméně 730 390 korun a na poškození hasičského vozidla škodu nejméně 8 000 korun. Mladšího z bratrů na základě osobní a místní znalosti zadrželi Suchdolští policisté.

Oba podezřelí muži jsou nyní umístěni v policejní cele při obvodním oddělení policie v J.Hradci. Policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování spolupachatele obvinil ze spáchání tří trestných činů a to krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody.

Policejní komisař rovněž vypracoval podnět k návrhu na vzetí obviněných do vazby. Dnešního dne soud návrh akceptoval a vazba byla na oba muže uvalena. Rakouské vozidlo Mercedes-Benz policisté zajistili a bude vráceno původnímu majiteli do Rakouska.

por. Mgr. Bc. Hana Millerová
Policie ČR
Sdílet