Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči si musí poradit v každé situaci

V krátké době přinášíme reportáž z dalšího chemického cvičení, tentokrát z Prahy, a s poněkud odlišným zaměřením.

Konalo se na holešovické stanici a zúčastnila se ho hasičská družstva z pěti pražských stanic a řídící důstojníci směny.

Tématem cvičení byla práce s detektory a měření výskytu bojových, nervově-paralytických a dalších látek. Zvláště v této době, kdy hrozí použití těchto zbraní musí být hasiči připraveni i na takový typ zásahu, protože oni budou první na místě zásahu.

Na dvoře byla vytvořena tři stanoviště. Nástupní prostor, kde se hasiči oblékali do ochranných protichemických obleků, místo zásahu, kde se provádělo samotné měření a prostor dekontaminace, kde se prováděla očista a svlékání z ochranných obleků.

Celé cvičení probíhalo pod dohledem specialistů z protichemického oddělení HZS hl.m.Prahy. Pro měření se používalo vojenských detekčních přístrojů, kterými byli hasiči v nedávné době vybaveni a které by měly být velmi odolné a spolehlivé.

Byly použity kapaliny které simulují otravné látky a hasiči měli při měření prokázat jejich přítomnost. Tím nabylo cvičení na realitě, protože tyto neškodné látky se při měření chovají stejně jako skutečné jedy.

Po skončení cvičení probrali odborníci z protichemické jednotky chyby kterých se hasiči dopouštěli a kterých by se měli vyvarovat. Příště už budeme moudřejší a při skutečném zásahu (snad k němu nikdy nedojde) již budou hasiči vědět co dělat.
Sdílet