Středa 2. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik nebezpečných látek v Blatnici

V sobotu, 8. 3. 2008, vyjely po 17:00 profesionální i dobrovolná jednotka z Nýřan k ekologické havárii do obce Blatnice k podniku Dioss Nýřany. První jednotka lokalizovala místo odkud ropný produkt do potoka vytékal a instalovala provizorní nornou stěnu.Ilustrač­ní foto.

Po příjezdu SDH byly vytvořeny další dvě sorbční norné stěny po proudu potoka směrem k rozdělovacímu vodnímu dílu mezi Vejprnickým a Lučním potokem (cca 500m po proudu).

Velitel zásahu nechal na místo povolat chemickou laboratoř HZS z Třemošné, následně pak zástupce životního prostředí ORP. Na místo se rovněž dostavil starosta města Nýřany a místostarosta obce Blatnice. Průzkumem družstva HZS u dálnice bylo zjištěno, že se jedná o motorovou naftu a bylo nalezeno místo, kde neznámý pachatel motorovou naftu vylil z mostíku do odvodňovací strouhy. Ve vydlážděné strouze se nacházelo velké množství motorové nafty. Toto místo jednotky ohradily zeminou a hráz zasypali sorbentem.

Po instalaci všech norných stěn a použití 40 kg sorbentu na vodu ukončil velitel zásahu záchranné práce. Na místě události rozhodl orgán životního prostředí o způsobu provedení likvidačních prací, a to se smluvní firmou D+P Rekont. Jednotka HZS PS Nýřany byla odeslána na základnu a na místě události zůstala jednotka JPO II. Nýřany, která měla za úkol osvětlit místo události pro firmu D+P Rekont a pro orgány životního prostředí. Chemická laboratoř odebrala vzorky z místa úniku a za každou nornou stěnou. Vzhledem k nízké teplotě nebyli příslušníci chemické laboratoře schopni provést analýzu na místě události.

Vzhledem k tomu, že Luční potok napájí chovné rybníky v Úhercích, byl o havárii informován i místostarosta obce Úherce. Bylo zajištěno preventivní uzavření přívodu vody do chovných rybníků. Následně, ve 20:25, bylo místo události předáno pracovníkovi referátu životního prostředí, který s firmou D+P Rekont provedl likvidační práce.


Blanka Nechvátalová
zast. tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje


-swo-
Sdílet