Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zapalovače již jen s dětskou pojistkou

Od 11.března nadobro zmizí nebezpečné zapalovače z pultů českých trafik. Podle rozhodnutí Evropské komise dál už smějí být v prodeji pouze zapalovače s dětskou pojistkou. Pomůže to ke snížení počtu požárů způsebené dětmi?

Současně bude zakázán prodej zapalovačů, které nemají standardní tvar či jsou potištěny motivem přitahujícím pozornost dětí. Jde kupříkladu o zapalovače ve tvaru hraček, zvířat, světélkující či hrající melodii. Zákaz prodeje na tyto typy zapalovačů bude platit i v případě, že jsou již touto pojistkou vybaveny.
Levné jednorázové zapalovače kvůli povinné dětské pojistce nezmizí z trhu, ani výrazně nepodraží. V českých obchodech a trafikách se již od loňského podzimu prodávají plastové zapalovače vybavené pojistkou a jejich cena je ve srovnání s původními zapalovači pouze o několik desítek haléřů vyšší. V případě levných plastových zapalovačů dětská pojistka spočívá v tom, že na křesadlo a plynovou páčku zapalovače je nutné zatlačit větší silou než u starších typů jednorázových zapalovačů. V Česku žádná firma zapalovače nevyrábí, dovážejí se především z Číny.

Evropská komise odhaduje, že požáry vyvolané dětskými hrami se zapalovači způsobí ročně v unii 1500 až 1900 zraněných a až 40 obětí. Zapalovače bez dětské pojistky se již deset let nesmějí prodávat v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandě. V USA vedlo zavedení pojistek k omezení zmíněných požárů o 60 procent.

Uvidíme jak toto opatření zahýbe statistikou v České republice.

-kaw-
Sdílet