Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopolední nehodu u Velké Polomi oznámil automat, havarovaný Ford volal tísňovou linku sám

Ve středu dopoledne došlo u Velké Polomi poblíž Ostravy k nehodě čtyř osobních automobilů. O události jsme samozřejmě informovali, šlo v podstatě o zásah, ke kterým hasiči vyjíždějí dnes a denně.

Zajímavostí však je, že byla událost oznámena na tísňovou linku hasičů automaticky. Nejedná se však o plnohodnotný e-call, jehož vývoj sledujeme ve speciálním seriálu, ale o systém Ford SYNC.

Systém SYNC s funkcí automatického nouzového volání Emergency Assist je hlasem ovládaný systém pro mobilní telefony a přenosné hudební přehrávače vybavené rozhraním Bluetooth. Musí tak být spárován s vašim mobilním telefonem – nemá vlastní GSM modul, jako je tomu u systému e-call.


SERIÁL: E-call, systém automatického tísňového volání


V případě dopravní nehody, kdy dojde k aktivaci airbagů nebo bezpečnostnímu odpojení palivového čerpadla, umí technologie automaticky zavolat na linku tísňového volání. Volání může řidič zrušit nebo může s linkou tísňového volání mluvit také sám (což se v tomto případě nestalo, jak nám potvrdil tiskový mluvčí hasičů, k nehodě tak byly vyslány jednotky jako v případě nutnosti vyproštění osob; automat pouze nadiktoval souřadnice).

Nejdůležitější je to, že systém SYNC dokáže poskytnout nezbytné informace, jako například souřadnice GPS v lokálním jazyce, a to i tehdy, když jste v bezvědomí.

Sdílet