Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladí hasiči z Horšovského Týna nezahálejí

V sobotu 23. února 2008 jsme se vydali do osady Obora (Plzeň sever) na tradiční Zimní závod pionýrské všestrannosti, který pořádala Pionýrská skupina mladých požárníků Obora a Sbor dobrovolných hasičů Obora.

Velký strach jsme měli z počasí, ale obavy byly zbytečné. Kromě trochu nepříjemného větru nám celý den svítilo sluníčko. Do Obory jsme jeli poprvé a některé disciplíny pro nás byly naprostou novinkou. Proto jsme závod absolvovali v duchu hesla „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“.

Družstvo ve složení: Klára, Maruška, Iveta, Marek J. a Ondra vyrazilo na start přesně deset minut po dvanácté hodině. Pořadatelé byli natolik vstřícní a přátelští, že nám umožnili postavit na start ještě jedno družstvo ve složení: vedoucí kolektivu Katka a Blanka a velitel sboru Pavel Lang s dcerou Adélkou, který nás na soutěž dovezl. Trasa závodu byla dlouhá cca 5 km a vedla nádhernou krajinou, přes pole, louky a lesy.

O úspěšném zdolání závodu nerozhodoval čas, ale pouze počet dosažených trestných bodů z jednotlivých disciplín. Po cestě se nacházelo 17 kontrolních stanovišť, kde se plnily následující úkoly: zdolání provazového žebříku a lanové lávky, střelba ze vzduchovky, poznávání hasících prostředků a věcných prostředků požární ochrany, zdravověda, uzlování, hod granátem na cíl, odhad vzdálenosti a topografie, poznávání ohnišť, rostlin a zvířat, překonání žebříkové stěny, řezání a štípání polena, lukostřelba, šipky a foukačka.

Závodu se zúčastnilo 36 pětičlenných hlídek ve starší kategorii a 28 hlídek v kategorii mladší, tj. celkem 320 dětí. I když jsme neobsadili přední místa, vyzkoušeli jsem spoustu nového a užili jsme si skvělé odpoledne plné legrace, které bylo zakončeno opékáním vuřtů a posezením u ohně.

Ani v sobotu 8. března 2008 jsme nezaháleli a vyrazili jsme na XI. Zimní setkání mladých hasičů do Nýrska. Soutěž uspořádala Odborná rada mládeže Okresního sdružení hasičů Klatovy za pomoci SDH Nýrsko. Ke startu se přihlásilo 52 družstev starší kategorie a 17 družstev mladší kategorie.

Družstvo tvořilo vždy 5 závodníků, takže se ve sportovní hale sešlo neuvěřitelných 345 dětí. Soutěžilo se v sedmnácti hasičských i nehasičských disciplínách, např.: uzlování, určování věcných prostředků požární ochrany, přeskok přes švihadlo, určování koření čichem, hrnečku chyť, šplh na laně, košíková, šipky a další.

Zajímavou a zároveň velmi zábavnou disciplínou bylo oblékání jednoho člena družstva do hasičského stejnokroje na čas. Náš kolektiv postavil díky výpomoci mladých hasičů z Domažlic dvě soutěžní družstva ve starší kategorii. V celkovém pořadí se první družstvo ve složení: Klára, Marek J., Radek, Vítek a Iveta umístilo na výborném 15. místě a druhé družstvo ve složení: Ondra, Patrik, Kristýna, Míra a Martin Pudil z Domažlic na 45. místě. Vyhodnocení proběhlo také v kategorii jednotlivců. Velkého a zároveň prvního takového úspěchu dosáhla naše Klára Hájková, která dokázala v tak početné konkurenci vybojovat 3. místo a postarala se tím o výbornou reprezentaci našeho kolektivu, sboru i města.


Blanka Triščová
vedoucí MH Horšovský Týn


-wap-
Sdílet