Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Evakuace a záchrana osob trochu jinak

Nápadů jak dostat co nejvíce lidí z požárem zasažených výškových budov je asi spousta. V tomto článku vám představujeme jeden ze zrealizovaných nápadů izraelské firmy ESCAPE RESCUE SYSTEMS LTD.

Nápadů jak dostat co nejvíce lidí z požárem zasažených výškových budov je asi spousta. Zde je jeden ze zrealizovaných nápadů izraelské firmy ESCAPE RESCUE SYSTEMS LTD.

V podstatě se jedná o 5-ti kabinkový výtah vedený po vnějším plášti budovy. Celý systém se skládá se z nosného jeřábové konstrukce umístěné na střeše budovy, kde se nachází i uskladnění výtahu, z vodících kolejnic umístěných na fasádě budovy, speciálních oken vybavených schody s rampou pro vozíčkáře, samotného výtahu, a bezdrátového ovládání. Celý systém je napojený na EPS budovy. V případě, že zareaguje a spustí nějaké čidlo, spustí se v budově alarm a je předána zpráva o požáru hasičům. Zároveň při vyhlášení požáru je automaticky spuštěn evakuační výtah, který samočinně sjede k úpatí budovy. Zde po dojetí hasičů na místo, obsluhuje pomocí vysílačky ( dálkového ovládání ) výtah obsluha. Postupně vyjíždí kabinou po kabině z nichž do každé si nastoupí hasič. Až je ve všech kabinách hasič,vyjede výtah do pater, které jsou v ohrožení. Po dojetí kabiny se odblokují okna a lidé uvnitř budovy je mohou otevřít a sklopit schody s rampou. Po nástupu osob hasič opět kabinu uzavře a výtah sjede dolů. Toto se opakuje dokud je potřeba evakuovat a nebo výtah použijí hasiči např. pro dopravu materiálu na místo zásahu apod.

Výhody systému jsou:

 – neomezená výška budovy
 – na jedné budvě je možno nainstalovat více těchto výtahů
- obousměrný provoz výtahu
 – výtah pojme najednou několik desítek osob
 – vzhledem k uzavřenosti výtahové kabiny by neměli mít potíže lidé trpícími závratěmi

První tento systém byl nainstalován v roce 2004 na 21 patrovou budovu v Ramat-Gan v Izraeli. Druhý výtah v roce 2005 na jednu z budov v americkém New Yorku.

Jak celý systém pracuje v praxi se můžete podívat na animaci a na propagační reálné použití.

Zdroj: www.escaperescue.com/work/


-kuw-
Sdílet