Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc nebo ublížení?

Když jsem 20. února tohoto roku otevřel e-mailovou poštu a nalezl jsem v ní nabídku na další spolupráci od Českého rozhlasu Sever, měl jsem z ní upřímnou radost. Tato rozhlasová stanice totiž oslovila v minulém roce většinu jednotek v našich dvou krajích a formou krátkého rozhovoru je v pravidelné relaci představovala a přibližovala posluchačům.

I náš sbor byl tímto způsobem osloven a v kratičké relaci představen. Když jsem však pozorně četl podmínky nabídnuté spolupráce ve formě soutěže, začala se ve mně vařit krev! Tak už zase budeme spojovat hasiče s alkoholem? Jelikož s touto formou zásadně nesouhlasím, nelenil jsem a napsal panu redaktorovi slušný dopis (s kopií pro všechny v uvedeném adresáři), ve kterém jsem mu vysvětlil důvody, proč nesouhlasím s touto formou propagace hasičů.

… Vážený pane,
náš sbor se této soutěže rozhodně nezúčastní, neboť jsem již několik let zásadně proti tomu, aby se hasiči neustále spojovali s pivem. Nemám nic proti pivu, nejsem odporný abstinent, ale prostě se mi příčí, aby se další publicita hasičů – pivařů – ožralů objevovala v médiích. Chcete-li, abychom se tak jako v loňském roce zapojili do vysílání v pozitivním smyslu, rádi s Vámi budeme spolupracovat, ale rozhodně nepodpoříme tuto pro nás nezajímavou kampaň a rádi přenecháme sud jinému sboru.
Jiří Sucharda, velitel JSDH Varnsdorf …


A výsledek? Čekal jsem, že se na mě ostatní kolegové sesypou zato, že jim nedopřeji soudek dobrého moku, ale reakce byla překvapivá. Žádná reakce ze strany Čr Sever, zato několik e-mailů od kolegů z nichž některé stojí za zveřejnění.

…Ahoj Jirko, plně s tvým názorem souhlasím. Je bohužel obecnou pravdou, že co hasič to věčně nalitý ožrala. Nedělá to hasičům dobrou vizitku. Ve spoustě případů hasiči-pivaři tento trend sami podporují… Stačí se jen koukat kolem sebe…
Nikola Turková, hasiči Rumburk…


…Dobrý den, možná byla nabídka považována za dobrou recesi, ale jsme stejného názoru jak kolegové z Varnsdorfu. Proto jsem emailovou nabídku okamžitě vymazal z pošty.
Müller Jindřich, velitel JSDH Šluknov…


Dobré dopoledne, dobrovolní hasiči jsou už dlouhá léta spojována s tím, že „hasí žízeň“, nicméně já osobně nepovažuji jeden symbolický sud piva za podporu alkoholismu apod. Zkuste p. Pachovi změnu cen navrhnout, je fakt, že výstrojní materiál by byl přínosnější.
Venca Šťástka ml…


…Vážený kolego, naprosto s Tebou souhlasím. Také už mám dost soutěží o sud piva nebo soutěží s „kozlem“. Už tak je dobrovolný hasič dost spojený s pivem a popíjením, i když v mnoha případech to tak není. Daleko užitečnější by byla soutěž třeba o hadici, proudnici, lano nebo jinou pro hasiče užitečnou věc. I přesto, že máme pro rozhlas připravená témata na reportáže nebudeme se v žádném případě účastnit soutěže o sud piva. Velice si vážím toho, že ČRo Sever věnuje prostor ve vysílání dobrovolným hasičům, aby bylo možné jejich práci prezentovat veřejnosti. Věřím, že se to půjde i bez takové soutěže.
Windisch Rudolf, velitel JSDHO Kovářská…


Zejména poslední dva e-maily společně s mým myslím plně vystihují důležitost propagace dobrovolných hasičů, ale zejména ukazují zajímavou cestu, kterou se může dobře zaměřená soutěž ubírat. Tato cesta není nikterak nová, podobné soutěže dělají firmy zabývající se výrobou a prodejem požární techniky a naposledy ji čtenáři serveru www.pozary.cz zažili před vánoci. Jedná se o soutěž, kde hlavními cenami není alkohol, nebo křišťálové vázy, nýbrž to, co většině hasičských jednotek pomůže při jejich chvályhodné práci a to vybavení ochrannými pomůckami, nebo drobnou technikou.

Pokud se bude pořádat soutěž, kde cenami budou montérky, rukavice, přilba, baterka, řetěz do motorové pily, čerpadlo nebo třeba sekyra, zkrátka vše co je přínosem pro dospělé nebo i pro mládež, rád se této soutěže zúčastním. Jsem přesvědčen, že za naši práci máme právo být ukazováni v dobrém světle jako například v pořadu 112 apod.

Jiří Sucharda
velitel JSDH
požární preventista města Varnsdorf

E-mail s prvotním oslovením ČrS

Dobrý den,

Protože vím, že působíte jako sbor dobrovolných hasičů, dovolte mi, abych se na Vás obrátil s následující nabídkou.
Vysílání Českého rozhlasu Sever můžete slyšet v Ústeckém a v Libereckém kraji. Již v loňském roce jsme vysílali pravidelné informace o životě a práci dobrovolných hasičů v obou krajích v pořadu Hasiči na severu. Letos chceme na tuto úspěšnou tradici navázat, ale trochu jinak než loni.
Vyhlásili jsme soutěž pro dobrovolné hasiče, ve které mohou jednotlivé sbory soutěžit každý týden o jeden sud piva. O tom, který sbor zvítězí, rozhodují svými SMS posluchači ČRo Sever.
Prosím Vás o spolupráci a podporu v tomto směru: zapojte se do naší soutěže, nejen že můžete vyhrát, ale i prezentovat akce Vašeho sboru a dění ve Vaší obci.
Děkuji předem za spolupráci!

S pozdravem za ČRo Sever Jan Pácha 
Sdílet