Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká republika poskytne humanitární pomoc Albánii

Česká republika poskytne materiální humanitární pomoc Albánii, která se vyrovnává s tragickými následky výbuchu muničního skladu u metropole Tirany. S nabídkou pomoci přispěchala česká strana hned vzápětí po katastrofě. Přidáno foto.

Česká republika poskytne materiální humanitární pomoc Albánii, která se vyrovnává s tragickými následky výbuchu muničního skladu u metropole Tirany. S nabídkou pomoci přispěchala česká strana hned vzápětí po katastrofě a na základě žádosti Albánie bude do této země dopraven zdravotnický materiál (např. obvazy, léky), který je určen pro nemocnici v Tiraně. Tento materiál tak doplní již částečně vyčerpané zásoby tamních zdravotnických zařízení.

Hodnota této pomoci, kterou zajišťuje Hasičský záchranný sbor ČR ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem zdravotnictví, je cca 1,7 milionu korun.
Humanitární pomoc do Albánie doručí čtyřčlenný tým příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR, který dnes (21.3.) odpoledne se dvěma naloženými vozidly vyjede z Prahy z požární stanice Strašnice (Průběžná 74).

Médiím bude umožněno zaznamenat odjezd týmu s humanitární pomocí (předpoklad odjezdu je kolem 16:00).

Výbuch muničního skladu u Tirany, ke kterému došlo dne 15. března, podle dosavadních informací usmrtil 17 lidí a v okolí výbuchu způsobil rozsáhlé majetkové škody. Na místě v současnosti působí i několik zahraničních týmů.

Albánie poskytla Česká republika materiální humanitární pomoc již na konci července minulého roku, kdy byla tato země postižena rozsáhlými lesními požáry. Tehdy do Albánie z ČR putovalo nové hasičské vybavení za milion korun – zásahová obuv a zásahové rukavice pro tamní hasiče.


kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR


-swo-
Sdílet