Úterý 3. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V centru Mariánských Lázní vyhořel bývalý hotel, zraněn byl jeden ze zasahujících hasičů

Bývalý hotel v centru Mariánských Lázní začal hořet v noci ze soboty na neděli. Objekt stojí v těsné blízkosti lázeňské kolonády se „zpívající fontánou“. Hořet začalo ve třetím patře pod střechou a oheň se postupně šířil do celého objektu.

Zásah komplikoval špatný stav bývalého hotelu, kdy při vstupu hasičů dovnitř se pod jedním ze zasahujících hasičů propadlo schodiště a hasič po pádu utrpěl zranění, které si vyžádalo převoz záchrannou službou do nemocnice.

S ohledem na bezpečí zasahujících hasičů, kdy se uvnitř objektu začaly propadat hořící stropy, byl zásah veden převážně z venku. Na místě tak zasahovala i výšková technika, celkem dva automobilové žebříky a dvě automobilové plošiny.

Vodu na hašení museli hasiči brát z nedalekých jezírek v parku u kolonády. Celé okolí požáru uzavřela policie, která odkláněla dopravu i pravidelné linky městské hromadné dopravy.

V ranních hodinách dostali hasiči požár pod kontrolu, i nadále ale bylo nutné uvnitř objektu zasahovat s maximální opatrností s ohledem na stále padající ohořelé trosky a propadlé podlahy. V dopoledních hodinách zatím stále nemohli do objektu kvůli bezpečnosti vstoupit vyšetřovatelé požárů, aby začali zjišťovat příčinu a rozsah škody způsobené požárem.

Během noci na místě požáru zasahovalo jedenáct jednotek a pět desítek hasičů. V dopoledních hodinách v neděli je na místě zhruba polovina zasahujících z noci, stále nebyl proveden kompletní průzkum zasažené budovy, aby bylo možné vyloučit, že uvnitř během požáru někdo byl.

Objekt navíc bude muset prohlédnout statik pro zajištění bezpečnosti v okolí požáru.

02.11.2014 11:50

Při likvidaci požáru v Mariánských Lázních museli hasiči přerušit hasební práce, uvnitř objektu se zřítily další stropy ve dvou patrech a zároveň jedna z bočních stěn. Z důvodu bezpečnosti zasahujících hasičů se nyní bude pokračovat z výškové techniky z venku budovy.

02.11.2014 18:00

Situace v Mariánských Lázních je stále stejná jako v dopoledních hodinách. Uvnitř objektu je stále řada ohnisek, ke kterým se hasiči nemohou dostat. Stále uvnitř hotelu padají části zdí a stropů a je tak velmi nebezpečné vstupovat dovnitř. Hasiči budou na místě celou noc, okolí požáru zůstane i nadále uzavřené.

Na místě již jsou i vyšetřovatelé požárů, ani oni stále nemohou bezpečně vstoupit do budovy. Prvotní odhad výše škody dle vyšetřovatelů po konzultaci s majitelem je 40 až 50 milionů korun. Protože jako jedna z možných variant příčiny požáru není vyloučeno ani úmyslné zapálení, případem se nyní bude zabývat i kriminální policie.

V pondělí v dopoledních hodinách se přímo u místa požáru sejdou zástupci hasičů, města a dalších, aby společně stanovili další postup, především postup při zajištění bezpečí v okolí značně poškozené budovy.

03.11.2014 18:00

Přímo na místě události se sešli zástupci města, stavebního úřadu a statik, aby společně s hasiči naplánovali další postup při likvidaci požáru bývalého hotelu Rozkvět.

V sutinách zřícených stropů uvnitř bývalého hotelu Rozkvět v Mariánských Lázních stále hoří. Vzhledem k velkému poškození vnitřních konstrukcí stále není možné provádět zásah uvnitř budovy, hasiči se tak nemohou dostat přímo k ohniskům. Hašení tak stále probíhá z výškové techniky otvory ve zdech. Na místě hasiči zůstanou až do úterního večera.

Během pondělního dne se přímo na místě události sešli zástupci hasičů, města, majitele hotelu a nezávislý statik, aby posoudili stav objektu a navrhli další postup. Ze závěrů schůzky vyplynulo, že během úterý by měl stavební úřad vydat rozhodnutí o odstranění poškozených zdí v posledním nadzemním patře hotelu. Zároveň by mělo být vydáno rozhodnutí o úplné uzavírce ulic kolem hotelu a to jak pro městkou i běžnou dopravu, ale i pro chodce a to na dobu nezbytně nutnou do odstranění sutin hrozících pádem.

Majitel objektu by následně měl zajistit celý dům proti vniknutí a najatá hlídací služba by pak měla po odjezdu hasičů sledovat vnitřní prostory až do úplného vychladnutí. V případě rozhoření se ohnisek v sutinách by se hasiči opět vrátili zpět na místo požáru.

Přesná příčina požáru je v šetření, přímo na místě požáru vyšetřovatelé vyloučili technickou závadu a jako pravděpodobné verze příčiny tak jsou úmyslné zapálení či zapálení z nedbalosti.

Během likvidace požáru se v Mariánských Lázních vystřídalo na místě události dvanáct jednotek hasičů.


Zasahující jednotky:

  • HZS Mariánské Lázně (CAS 20 MAN, CAS 30 T815–7, AŽ 30 MB)
  • HZS Cheb (CAS 30 T815–7, AŽ 30 Camiva, VEA Toyota)
  • HZS Sokolov (TEA PPLA Iveco, VEA Toyota)
  • HZS Karlovy Vary (VEA spojovací, týlový kontejner)
  • HZSp SŽDC Cheb (AP 37 T815)
  • HZS Tachov (AP 32)
  • JSDH Drmoul (CAS 32 T815)
  • JSDH Planá (CAS 32 T815)
  • JSDH Dolní Žandov (CAS 32 T148)
  • JSDH Lázně Kynžvart (CAS 24 L101)
  • JSDH Teplá (CAS 32 T815)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet