Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Práce s motorovou pilou ve výškách

Praktický výcvik hasičů-lezců HZS hl.m.Prahy pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou se zaměřením na práci na stromech se uskutečnil dne 25. 3. 2008 v katastru obce Zvole na Praze – západ.

Hasiči-lezci si zde prakticky vyzkoušeli za pomocí stupadel záchranu osob z korun stromů a také postupné kácení stromu v místech, kde nelze strom položit tzv.celý.

,,Celý výcvik probíhal tak, že hasič-lezec, vybavený sedacím postrojem a prsním úvazkem, si na nohy připevní tzv.stupadla s hroty, a 2 smyčkami se spelety, které obhodí kolem stromu a postupným stoupáním a nadhazováním smyček lezec stoupá do potřebné výšky. Po skončení práce si lezec uváže ve výšce prsou lano na tzv.vánočku (uzel, který se rozváže ze země postupným taháním za jeden a druhý konec lana) a slaní se zpět dolů“, sdělil serveru Požáry.cz jeden z účastníků tohoto výcviku.

Výcvik hasičů-lezců z HZS hlavního města Prahy bylo možné uskutečnit hlavně díky tomu, že cvičné stromy byly určeny k pokácení, tudíž bylo možno použít stupadla s hroty, které jinak stromy ničí.

-kuw-, -wap-
Sdílet