Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u osmi nehod

Ve čtvrtek 27. března hasiči v Jihomoravském kraji vyjížděli ke 22 událostem. Z toho k osmi dopravním nehodám, šesti požárům, ke třem technickým zásahům, třikrát likvidovali únik ropných látek z vozidel na komunikace, v jednom případě se jednalo o planý poplach.Ilustrač­ní foto

Několik minut po 7. hodině hasiči vyjížděli k nehodě vozidla Opel Astra na silnici 3. třídy ze Slavkova do Rusínova na Vyškovsku. Auto skončilo částečně v příkopu převrácené na boku, 41letý řidič byl zraněn. Hasiči na autě udělali protipožární opatření a odpojili baterii. Po vyšetření nehody pomohli při nakládání vozidla k odtahu a při úklidu vozovky.

V Cimburkově ulici v Brně-Králově Poli hasiči po 8. hodině likvidovali následky nehody vozidla Toyota Avensis, které narazilo do sloupu veřejného osvětlení a blokovalo jeden jízdní pruh. Na autě udělali protipožární opatření a odklidili ho z vozovky.

V Brněnské ulici ve Šlapanicích u Brna hasiči zasahovali u nehody vozidla Renault 19, které narazilo do stromu a řidič byl zraněn.

Před 9. hodinou hasiči vyjížděli do Strážnice na Hodonínsku k nehodě vozidel Škoda Fabia a Peugeot 206. Po čelní srážce skončila škodovka cca 5 metrů mimo vozovku, 33letý řidič Peugeotu byl zraněn. Hasiči udělali na autech protipožární opatření, odpojili baterie, sorbentem zasypali uniklé provozní kapaliny a uvolnili vozovku.

Ve 12.38 hodin hasiči vyjížděli k nehodě dvou kamionů na 177. kilometru dálnice D1. Ve směru na Prahu se srazila vozidla DAF a Volvo, řidič Volva byl zraněn. Hasiči udělali na vozidlech protipožární opatření a uvolnili komunikaci.

Po 18. hodině hasiči likvidovali následky nehody tří vozidel na silnici I/55 hranici okresů Hodonín a Uherské Hradiště. Při srážce dodávky Citroen Jumper a osobních aut Škoda Octavia a VW Golf nebyl nikdo zraněn. Hasiči udělali na autech protipožární opatření, sorbentem zasypali skvrnu uniklého oleje a pomohli při uvolnění a úklidu vozovky.

V 19.43 hodin hasiči vyjížděli k nehodě dvou aut ve Chrudichromské ulici v Boskovicích na Blanensku. Při nehodě byli zraněni dva lidé. Hasiči udělali na autech protipožární opatření, odpojili baterie, sorbetem zasypali uniklé provozní náplně a uvolnili vozovku.


Oheň zničil stoh slámy

Na 100 tisíc korun vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu způsobenou při požáru stohu u obce Březí u Mikulova na Břeclavsku. Požár na odlehlém místě u státních hranic v 19.29 hodin zpozoroval a ohlásil řidič projíždějící po sousední silnici. Při příjezdu čtyř jednotek hasiči však již byl celý stoh o rozměrech cca 10 krát 20 metrů v plamenech a zásah by byl neúčinný. Na místě proto zůstala místní jednotky dobrovolných hasičů, která nechala slámu pod kontrolou dohořet. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření.

K zahoření motorového prostoru aut hasiči vyjížděli do Nádražní ulice ve Vyškově a do Rybnické ulice v Brně-Novém Lískovci. Na vozidle Peugeot 206 v Rybnické ulici v Brně požár způsobil škodu 12 tisíc korun. Požár motoru auta ve Vyškově byl uhašen před příjezdem hasičů, škoda nebyla vyčíslena.

Požár skládky hasiči pomocí dvou vodních proudů dopoledne zlikvidovali v Rebešovické ulici v Brně-Chrlicích. Hořící, zhruba 400 metrů dlouhý pás trávy u řeky Litavy hasiči uhasili odpoledne u Blučiny na Brněnsku. V Nádražní ulici v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku odpoledne hasiči zlikvidovali požár sazí v komíně. Požár způsobil škodu za tisíc korun.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-wap-
Sdílet