Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři chtějí stejné výhody jako hasiči a policisté

Asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky požaduje pro pracovníky této složky IZS rovnocenné sociální podmínky, jako mají např. příslušníci Hasičských záchranných sborů nebo Policie České republiky, tedy výslužné, rentu a finanční vyrovnání při předčasném odchodu do důchodu.Ilustrač­ní foto

Asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky (AZZS ČR) na svém posledním zasedání, které se konalo v březnu v Karlových Varech, ustanovila pracovní skupinu s pověřením jednat s Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem práce a sociálních věcí ohledně sociálního zabezpečení a pracovních podmínek zaměstnanců této složky IZS. Cílem pracovní skupiny, tvořené MUDr. Zdeňkem Schwarzem, MUDr. Jiřím Maškem a MUDr. Ivo Tukinskim, je dosáhnout stejných výhod, jaké mají v současné době při platnosti zákona o služebním poměru příslušníci Hasičských záchranných sborů nebo Policie České republiky. Na zaměstnance záchranných služeb jsou kladeny vysoké nároky v rámci odbornosti, jejich činnost je náročná taktéž po fyzické i psychické stránce, tedy stejně jako je tomu u profesionálních hasičů a policistů. Ti oproti záchranářům však sociální výhody mají.

Záchranáři požadují mimo jiné výslužné, jako tomu je u HZS a PČR, jednorázové odchodné při odchodu ze služby ze zdravotních důvodů, v případě předčasného odchodu záchranáře do důchodu dorovnávání penze do doby dosažení řádného věku pro důchod. Za další představitelé Asociace zdravotnických záchranných služeb požadují pro zaměstnance ZZS rekvalifikační kurzy v případě změny zaměstnání kvůli zdravotnímu stavu a pochopitelně s tím spojené dorovnání mzdy do původní výše v případě snížení platu.

V případě, že cíle AZZS ČR nebudou naplněny, reálně hrozí podle jejich představitelů odchod mnoha zkušených záchranářů, sester a lékařů za lepším výdělkem či jinou, méně náročnou profesí ve zdravotnické oblasti. Požadavky chtějí zástupci záchranářů zakotvit do připravovaného zákona o Zdravotnické záchranné službě.


Info: ZZS

-wap-
Sdílet