Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po úniku většího množství nafty ve Zlíně

Dne 2. 4. 2008 v 11:59 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po úniku většího množství nafty v centru Zlína. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým autem a speciálním protichemickým vozidlem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů podniku Mitas a.s. Zlín.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v průmyslovém areálu v centru města došlo k úniku většího množství nafty z nádrže tahače kamionu zn. Mercedes (PL).

Před příjezdem hasičů se pokoušel nádrž s palivem utěsnit sám řidič nákladní soupravy, ale neměl dostatečné prostředky a sám byl naftou značně potřísněn. Při opakovaném couvání k nákladové rampě poškodil spodní část hlavní velké nádrže tahače o betonový okraj vyvýšené kanalizační šachty.

Jako první na místě zasahovali podnikoví hasiči, kteří použili své zásoby sorbentů. Nafta se z nádrže rozlila na větší plochu a do prostoru jedné z křižovatek průmyslového areálu. Další větší množství sorbentů přivezli s sebou hasiči ze zlínské stanice. Dobrovolní hasiči se věnovali zasypávání znečištěné vozovky a profesionálové se snažili rychle utěsnit poškozenou nádrž. Celý prostor byl vyhrazen bezpečnostní páskou se zákazem průjezdu dalších vozidel.

Hasičům se podařilo otvor ucpat dřevěnou zátkou, a tím i regulovat následné vypouštění a přečerpávání nafty do náhradních nádob. Během zásahu bylo bezpečně přečerpáno 200 litrů nafty.

Celkové množství uniklého paliva do okolí bylo odhadnuto asi na 150 litrů. Po očištění vozovky bylo odvezeno k likvidaci 400 objemových litrů použitého sorbentu. Společným zásahem hasičů se podařilo zabránit proniknutí nafty do kanalizace v průmyslovém areálu.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo- 
Sdílet