Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Česká republika

Na základě oznámení dispečinku ZZS vyjela profesionální jednotka ze stanice Český Krumlov k obci Křenov k dopravní nehodě osobního automobilu. Přestože byla nehoda původně ohlášena s nutností vyproštění zraněných osob, byl řidič v době příjezdu hasičů již mimo havarované auto. To leželo na boku na břehu rybníka.

Zasahující hasiči jej zajistili proti požáru a provedli kontrolu úniku provozních kapalin. Ten nebyl zjištěn. Po ukončení zásahu byla nehoda předána Policii ČR k šetření.

V Sušici v ul. Smetanova byl oznamovatelem nahlášen požár v bytovém domě o 3 NP. Místní profesionální hasiči po příjezdu na místo události zjistili, že v důsledku zaneseného kouřovodu vychází dým z komínových dvířek ve sklepě budovy.

Hasiči překontrolovali termokamerou komínové těleso ve sklepě i v půdním prostoru, žádná ohniska požáru nenalezli. Zakouřené prostory v celé budově odvětrali pomocí přetlakové ventilace.

Strážníci Městské policie Milevsko ohlásili na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje, že z bytu na Husově náměstí v Milevsku se valí kouř. Na místo vyjeli milevští profesionální i dobrovolní hasiči, kteří průzkumem bytu ve druhém nadzemním podlaží zjistili, že došlo k požáru potravin na zapnutém sporáku.

Zároveň bylo zjištěno, že požár byl zlikvidován samouhašením. Vzniklá škoda byla vyčíslena na Kč 100 000,–. Příčinou vniku požáru byla nedbalost.

Do Zbiroha k požáru roubené chatky v plném rozsahu vyjely kromě místních dobrovolných hasičů i jednotky HZS Rokycany, SDH Drahoňův Újezd a ze Středočeského kraje profesionální hasiči z Hořovic. Hasičům se povedlo pomocí dvou C proudů zamezit rozšíření požáru na chatky v těsném sousedství a dalším proudem uhasili zasaženou chatu a hořící trávu.

Postupně rozebírali konstrukce chaty a hořící dřevo prolévali vodou. Škody vyšetřovatel vyčíslil na 50 tisíc korun. Jako příčina vzniku požáru se prověřuje nedbalost a úmysl. V objektu se v době požáru nenacházela žádná osoba.