Pondělí 14. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Česká republika

Profesionální jednotka ze stanice Dvůr Králové nad Labem odstranila v obci Horní Brusnice následky dopravní nehody osobního vozidla, které havarovalo mimo komunikaci, kde narazilo do mostku. Dvoučlennou posádku vozu si do své péče převzala zdravotnická záchranná služba.

Jednotka zajistila místo události, na vozidle provedla opatření proti vzniku požáru a zkontrolovala, zda nedochází k úniku provozních kapalin. Místo události předali hasiči policistům a vrátili se zpět na základnu.

Zachránit koně, který spadl do bazénu v Úhlejově, se pokoušeli profesionální hasiči z Hořic a Jičína a dobrovolní hasiči z Miletína. Bazén měl hloubkou asi 150 cm, hasiči z něj museli nejprve část vody odčerpat.

Uvězněné zvíře bylo velmi vystresované, manipulace s ním nebyla jednoduchá, proto si na místo majitelé zavolali veterináře. Nakonec se podařilo zvíře podvázat a vytáhnout, bohužel kůň podle veterinářů uhynul.

Osádka cisterny profesionálních hasičů z českobudějovické stanice byla vyslána do Široké ulice v Českých Budějovicích, kde se z oken bytu ve třetím nadzemním podlaží valil černý kouř. Hasiči vnikli do bytu a našli ohnisko požáru v kuchyni, kde vzplál olej v hrnci. Od vzníceného oleje chytla digestoř a část linky.

Majitelce s podařilo požár společně se synem a dcerou uhasit mokrým hadrem. Hasiči zkontrolovali řádné uhašení a celý byt odvětrali. Pro syna a dceru, kteří si stěžovali na nadýchání se kouřem, byla povolána ZZS. Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 150 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Na silnici mezi obcemi Komárov a Svinky zasahovali profesionální hasiči ze stanice Soběslav, když odstraňovali nebezpečně nakloněný topol. Pod nahnutým stromem dále vedl i telefonní kabel.

Velitel si proto vyžádal jako posilovou jednotku automobilový žebřík, ze kterého pak hasiči topol postupně odřezali a odklidili vedle vozovky. Jednotka na místě spolupracovala s Policií ČR, která provoz na silnici do dobu zásahu zcela uzavřela a provoz odkláněla.