Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Česká republika

U Babic, části obce Zvěřetice zasahovali profesionální hasiči ze stanice Prachatice a dobrovolní hasiči obce Netolice u dopravní nehody osobního automobilu značky Citroen Berlingo. Řidič vozu nezvládnul řízení, vyjel ze silnice a narazil do stromu. On i jeho spolujezdkyně utrpěli zranění, ale nikdo z nich nemusel být vyprošťován.

Hasiči pomohli s jejich předáním zdravotníkům a transportem do sanitky. Poté se dobrovolná jednotka vrátila na základnu. Prachatičtí hasiči vyčkali na vyšetření nehody Policií ČR a pomohli s naložením vraku na vůz odtahové služby. Zásah jednotka ukončila úklidem vozovky znečištěné od vyteklých provozních kapalin, plastů a střepů.

Českokrumlovští profesionální hasiči zasahovali v obci Přísečná u dopravní nehody osobního automobilu tovární značky Suzuki Vitara, který havaroval tak, že skončil přibližně dva metry od břehu v řece. Z auta, které zůstalo převrácené na střechu, řidička vylezla sama. Neměla žádné viditelné zranění. Hasiči průzkumem zjistili, že z auta nevytékají žádní provozní kapaliny.

Přesto velitel zásahu rozhodnul o preventivní instalaci sorpčního hada. Následně si pro vyproštění auta vyžádal automobilový jeřáb, pomocí kterého bylo Suzuki z řeky vyproštěno, otočeno a postaveno zpět na kola. Pak u něj hasiči odpojili autobaterii. Nehodu šetřila Policie ČR.

V Křinicích na Broumovsku došlo k požáru klimatizační jednotky v objektu, který slouží pro skladové účely. Po nahlášení požáru byl vyhlášen požární poplach celkem šesti jednotkám požární ochrany, které byly postupně po kontrole objektu odvolávány. Hasiči provedli na místě průzkum a odvětrání objektu, poškozenou klimatizační jednotku vynesli mimo budovu.

Škoda byla vyčíslena asi na 120 tisíc korun, podařilo se naopak uchránit hodnoty ve výši asi 2 milionů korun. Na místo události byli vysláni profesionální hasiči z Broumova a dobrovolné jednotky JSDH Jetřichov, Meziměstí, Broumov, VEBA Broumov, Křinice.

Profesionální hasiči ze stanice Soběslav zasahovali na dálnici D3 v katastru obce Horusice u dopravní nehody dodávky. Automobil se v době příjezdu hasičů nacházel na boku v příkopu u silnice. Oba cestující, jak řidič, tak spolujezdec, byli již mimo vozidlo, řidič byl již v péči ZZS.

Hasiči dále průzkumem zjistili, že z dodávky nevytékají žádné provozní náplně. Jednotka provedla protipožární opatření, vyčkala příjezdu Policie ČR, které nehodu předala k dalšímu šetření.