Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Česká republika

Výstraha ČHMÚ na silný vítr s nízkým stupněm nebezpečí se ve Středočeském kraji naplnila. Jednotky řešily 13 událostí přímo souvisejících s větrem. Ve 12 případech se jednalo o popadané stromy na komunikace.

V obci Nebužely strom při pádu strhl elektrické vedení vysokého napětí, zasahovala CAS 20 ze stanice Mělník. V Kladně hasiči pomoci CAS 20 a AZ 40 ve výšce 10 metrů zajistili uvolněný plech na bytovém domě.

K dopravní nehodě dodávky s přívěsem došlo v sobotu na dálnici D11. Na místo události vyjeli profesionální hasiči z Nového Bydžova a dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou. Nedaleko dálničního sjezdu na Olešnici došlo k nehodě dodávky převážející osobní vůz na přívěsu.

Z dosud nejasných příčin řidič narazil do středových vozidel. Převážený automobil poté spadl z přívěsu na vozovku. Nehoda se obešla bez zranění a úniku provozních kapalin. Hasiči zkontrolovali dodávku a zajistili ji proti požáru. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Jednotka SDH Jedovnice vyjela k odstranění nahnutého stromu nad elektrickým vedením v Jedovnicích, v chatové oblasti. Po příjezdu na místo a provedení průzkumu, bylo provedeno zabezpečení místa události a povolán automobilový žebřík z PS Blansko.

Po jeho příjezdu bylo provedeno postupné odřezání větví, vlivem čehož došlo k odlehčení a narovnání stromu. Jelikož již nehrozilo další nebezpečí, byl informován správce lesa, který zajistí jeho skácení. Po zametení vozovky se jednotky vrátily zpět na základny.

Jednotka profesionálních hasičů z Jaroměře vyjela ve 14:09 hodin k dopravní nehodě dvou osobních vozidel u obce Stanovice. Ve vozidlech zn. Škoda Octavia a Škoda Rapid cestovali celkem tři lidé, z toho jedno dítě. První z vozidel skončilo po střetu v příkopu.

Hasiči se postarali o všechny účastníky nehody až do příjezdu záchranné služby. Ta všechny pasažéry zkontrolovala a převezla k preventivnímu vyšetření do nemocnice jednu dospělou osobu a dítě. Hasiči zajistili vozidla proti požáru a poškozené vozidlo Škoda Rapid odstranili z komunikace. Příčiny nehody šetří Policie ČR.