Čtvrtek 10. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Česká republika

Ve Chvalšinské ulici v Českém Krumlově zasahovala českokrumlovská profesionální jednotka u dopravní nehody, při které se střetly osobní automobily továrních značek Škoda Octavia a Opel Corsa. Zdravotníci ZZS si na místě převzali do své péče jednu zraněnou osobu. Jednotka HZS provedla zajištění místa nehody, zabezpečení vozů proti požáru a úniku provozních látek a následně pomohla s naložením aut na vůz odtahové služby. Zásah hasiči ukončili závěrečným úklidem komunikace.

Poklidnou atmosféru v centru lázeňského města Luhačovice oživil polední zásah místních profesionálních a dobrovolných hasičů. Ti byli bezprostředně před dvanáctou hodinou vysláni na žádost městských policistů na ulici Nábřeží, kde došlo poblíž tenisového areálu k uvíznutí srnky v korytu místní říčky.

Hasičům se rychle podařilo vyplašené zvíře odchytit do sítě a vytáhnout ho ze strmého a hlubokého koryta na břeh. Po zklidnění byla srna předána myslivcům, které si nechal velitel jednotky povolat na místo zásahu.

Na linku tísňového volání byl oznámen dým valící se z rodinného domku v Okružní ulici v obci Verneřice, okres Děčín. K požáru vyjely jednotky HZS ÚK ze stanice Děčín a Úštěk a dobrovolné jednotky z Verneřic a Boletic nad Labem. Hořelo ve sklepě dvoupodlažního rodinného domu, kde byl uskladněn motorový olej.

Majitel domu se při vynášení věcí ze sklepa nadýchal kouře, hasiči mu dali kyslík a předali jej Zdravotnické záchranné službě. Požár lokalizovali ve 12:23 a zlikvidovali ve 12:39. Škoda byla předběžně stanovena na 50 tisíc Kč.

Jednotka ze stanice v Žamberku vyjížděla v sobotu 11. ledna v 11 hodin k dopravní nehodě, ke které došlo na silnici z Nekoře směrem na Letohrad. Za zatáčkou se zde čelně střetla dvě osobní vozidla. Hasiči ihned po příjezdu provedli před lékařské ošetření tří účastníků dopravní nehody a po příjezdu záchranné služby na místo, byly zraněné osoby předány do péče zdravotníků. Dále hasiči zajistili vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin. Následně řídili provoz v místě nehody. Po vyšetření této nehody policisty hasiči odtáhli havarované automobily a pomohli s jejich naložením na vozidlo odtahové služby.

Mezi Rokycany a Ejpovicemi havarovala dvě osobní auta. Hasiči do příjezdu ZZS poskytla zraněnému řidiči předlékařskou pomoc. Po příjezdu ZZS hasiči ve spolupráci se ZZS vyprostili zraněného muže z auta a pomohli ho transportovat do sanitky.

Uniklé provozní kapaliny zasypali hasiči sorbentem. Po dobu policejního vyšetřování hasiči na místě řídili provoz. Jedno vozidlo odstavili hasiči mimo komunikaci, druhé pomohli odtahové službě naložit.