Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Na Štědrý večer prováděly v Pardubickém kraji dobrovolné jednotky monitoring rozvodněných vodních toků. Nejvíce postižené je Chrudimsko v okolí Hrochova Týnce, Dvakačovic a Úhřetic v okolí řeky Novohradky a dále v obcích kolem přítoků Žejbra a Ležáku. Dále není situace příznivá na potoku Bylanka v okolí Bylan, Dřenic a Třebosic.

V 17.10 hod. bylo na Krajské operační a informační středisko HZS ohlášena hořící střecha domu. Na místě zasahovaly dvě profesionální jednotky z HS Lanškroun, CHS Ústí nad Orlicí a dále čtyři JSDHO Dolní Dobrouč, Letohrad, Dolní Čermná a Černovír. Na místě zasahovala i výšková technika. Událost byla z naší strany rychle pod kontrolou, nicméně škody na roubence z 18. století, která procházela částečnou rekonstrukcí jsou fatální. Vyšetřovatelem byla jako příčina požáru stanovena nedbalost – nedodržení zásad bezpečného provozu elektrického spotřebiče, konkrétně elektrického přímotopu. Škoda na majetku byla vyčíslena ve výši 500 tis. Kč, uchráněné hodnoty 300 tis. Kč.

Na Štědrý večer jsme dále kromě technických pomoci a odstraňování stromů zachránili také jednu uvízlou kočku. Ta uvízla ve vodě a z posledních sil se držela křoví u vysokého břehu řeky Chrudimky. Ke kočce se museli spustit lezci a kočku zachránili.

Tři jednotky pražských hasičů zasahovaly na Štědrý den, před 20. hodinou, u požáru vánočního stromku v bytě na Lyčkově náměstí v Praze 8. Hasiči požár rychle dohasili a z bytu zachránili čtyři dospělé osoby a dvě děti. Ty předali do péče ZZS.

Hasiči odvětrali byt i domovní komunikaci. Na počet jednotek byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Požár způsobil větší škody, příčinou byla nedbalost při používání prskavky na stromku.

Hasiči na Karlovarsku stále řeší desítky událostí, od nedělní půlnoci zasahovali u 66 událostí, kdy naprostá většina se týkala počasí. Nejčastěji se jedná o zatopené sklepní prostory či ochrana objektů. V noci stoupla hladina řeky Ohře ve Varech na hodnotu, kdy byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity. V místech, kde jsou nízké břehy, se již Ohře rozlilo mimo koryto. Jedná se například o zahrádkářskou kolonii v Karlových Varech či v Lokti.

Hasiči po celém Česku zasahovali od večera u stovky událostí, spojených se silným sněžením. Nejpostiženější kraje z pohledu dopravních nehod a odstraňování následků sněžení jsou kraje Vysočina, Pardubický a Jihomoravský. V Karlovarském kraji byla také svolána povodňová komise. Oteplování se následně ze západu naší země bude během Štědrého dne přesouvat dál na východ a hrozí proto zvyšování hladin řek také v dalších krajích.