Sobota 28. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

K dalšímu zásahu vyjela soběslavská profesionální jednotka do restaurace v Jirsíkově ulici v Soběslavi, kde v kuchyni po závadě na přívodu ke sporáku unikal zemní plyn. Unikajícího plynu se nadýchal kuchař, převzala si ho ZZS.

Hasiči uzavřeli hlavní uzávěr plynu a kuchyň odvětrali jak přirozenou cestou, tak přetlakovým ventilátorem. Pro kontrolu, zda plyn ještě ve vzduchu je, byl z táborské stanice dovezen detektor. Nikde v celém objektu hasiči plyn ve vzduchu nenaměřili.

Profesionální hasiči ze stanice Trhové Sviny a jednotka SDH obce Velešín zasahovali v obci Svatý Ján nad Malší u požáru dřevoplynové stanice. K požáru došlo uvnitř stanice, požár zničil technologii.

Hasiči ji ihned začali ochlazovat a pomocí přetlakových ventilů zahájili řízené vypouštění plynu mimo objekt elektrárny. Po úplném kontrolovaném vyhoření plynu hasiči dohasili elektroinstalaci a opláštění. Po závěrečném odvětrání pak ještě v objektu změřili koncentraci plynu ve vzduchu. Žádné hodnoty nenaměřili. Výše vzniklé škody a příčina vzniku požáru je v šetření.

Na stém kilometru dálnice D3 ve směru z Českých Budějovic do Prahy hasili profesionální hasiči ze stanice Soběslav požár nákladního automobilu značky Tatra 815. Požár zasáhnul laminátový kryt s výplní výfukového systému a turba na zadní části kabiny.

Ještě před příjezdem hasičů požár dostal pod kontrolu řidič přenosným hasicím přístrojem. Hasiči kryt dohasili vysokotlakým proudem a ohořelý kryt pak demontovali. Díky rychlému zásahu hasičů je vzniklá škoda 1 000,–, příčinou vzniku požáru byla technická závada.

Mezi Bořicemi a Kdyní došlo k požáru osobního auta. Před příjezdem hasičů z Domažlic na místě zasahovali strážníci Městské policie a hasili vozidlo hasicími přístroji.

Hasiči na likvidaci požáru a ochlazení žhavého motoru použili vysokotlaký proud se smáčedlem. Požár zasáhl celý motorový prostor. Dle vyjádření vyšetřovatele žádné škody nevznikly, uchráněné hodnoty se odhadují na 10 tisíc korun. Požár pravděpodobně zavinila technická závada.

Mezi Kramolínem a Myslívem zasahovali hasiči z Nepomuku u dopravní nehody osobního auta. Vozidlo sjelo do hlubokého příkopu a zastavilo se o strom. Řidič i jeho spolujezdkyně se dostali z havarovaného vozidla sami ještě před příjezdem záchranných složek.

ZZS si oba převzala do péče. Hasiči asistovali PČR. Vzhledem k tomu, že se nehoda stala v nepřehledném úseku za horizontem mezi zatáčkami, hasiči na místě řídili provoz. Provozní kapaliny z vozidla neunikly.