Úterý 3. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

V Boršově nad Vltavou, části obce Poříčí likvidovali profesionální hasiči ze stanice České Budějovice požár dvacetilitrové propanbutanové láhve, u které přehořela hadice u ventilu a od které následně chytnul polystyren na fasádě domu. Hasiči fasádu uhasili a zároveň ochladili plášť tlakové láhve.

Vzniklá škoda a příčina vzniku požáru je v šetření vyšetřovatele HZS, jež u požáru spolupracoval s Policií ČR.

Jednotka HZS Žatec vyjela k dopravní nehodě osobního vozidla po nárazu do stromu v okolí průmyslové zóny Triangl. Na místo také vyjela ZZS Žatec, PČR Louny a vzlétl vrtulník LZS Ústí nad Labem. Když se komplikovaně podařilo hasičům nalézt místo události, tak zjistili, že se ve vozidle stále nachází zraněná osoba.

Ta byla ve spolupráci s osádkou vrtulníku a ZZS z vozidla vyproštěna a ošetřena lékařem. Vozidlo bylo zajištěno proti vzniku požáru a úkapu provozních kapalin. Při nehodě byly zraněny celkem tři osoby.

Operační důstojník vyslal jednotku profesionálních hasičů stanice Morkovice – Slížany a jednotku dobrovolných hasičů obce Koryčany na místo hlášené dopravní nehody dvou osobních vozidel. K té došlo na komunikaci poblíž Koryčan. Na místě se nacházely dvě zraněné osoby, které byly předány do péče zdravotníků.

Samotný příjezd na místo nehody komplikovala hasičům namrzlá vozovka. O špatné sjízdnosti komunikace byli informováni pracovníci údržby komunikací. Po odtažení havarovaných vozidel dokončili hasiči likvidační a úklidové práce.

Do sedmi minut od vyhlášení poplachu byla jednotka profesionálních hasičů centrální stanice Zlín v ulici Česká ve Zlíně. Jak bylo zjištěno, došlo k samovolnému uzamčení zámků dveří osobního vozidla Škoda Octavia, a to v okamžiku, kdy se uvnitř nacházelo malé dítě v autosedačce.

Za použití drátu a provázku se podařilo hasičům v několika minutách otevřít bez poškození dveře řidiče a následně celé vozidlo. Nezraněné miminko tak skončilo v rukou šťastných rodičů. Jako dárek nechali hasiči na místě svého maskota, plyšového dráčka Záchranáčka.

Policie ČR si vyžádala profesionální jednotku ze stanice Vodňany do obce Drahonice, kde došlo k dopravní nehod osobního automobilu, který havaroval do plotu a sloupu veřejného osvětlení. Jednotka provedla zajištění havarovaného auta tovární značky Kia Sorento proti požáru a úniku provozních kapalin.

Dále pak hasiči řídili provoz na komunikaci a po ukončení šetření nehody Policií ČR odstranili havarovanou Kiu a spadlý betonový sloup osvětlení z vozovky. Nehoda se obešla bez zranění.

Jednotka profesionálních hasičů ze stanice Uherský Brod zasahovala na místě dopravní nehody osobního vozidla zn. Peugot. To havarovalo na komunikaci mezi obcemi Bystřice pod Lopeníkem a Lopeník. Při nárazu vozidla do kmene stromu došlo ke zranění jeho řidiče.

Ten byl v době příjezdu hasičů v péči posádky zdravotnické záchranné služby, která ho následně transportovala do nemocnice. Hasiči provedli nezbytná protipožární opatření a opatření proti úniku provozních kapalin.

U Kokšína havarovala dvě osobní auta. K nehodě vyslalo operační středisko hasiče z Klatov. Místo zásahu se nacházelo v prostoru dvou zátočin u železničního viaduktu v obci Dehtín. V obou vozidlech se měly nacházet dvě osoby, které opustili vozidla sami bez cizí pomoci před příjezdem jednotky.

Zraněn byl řidič a spolujezdec z jednoho auta, posádka druhého vozu vyvázla bez zranění. Hasiči zlikvidovali uniklé provozní kapaliny pomocí sorbentu a spolupracovali s odtahovou službou při nakládání vozidel.