Sobota 27. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Záchranáři ZZS MSK zasahovali společně s hasiči ze stanic HZS Havířov a Frýdek-Místek u tragické události na Frýdecko-Místecku. Pracovníci krajského operačního střediska záchranné služby přijali informaci o pádu člověka z hráze Žermanické přehrady. Na pomoc okamžitě vyjela posádka rychlé lékařské pomoci z Havířova.

Třiapadesátiletý muž po pádu z přibližně pětadvaceti metrové výšky nejevil žádné známky života. Zasahující lékař na místě zjistil, že postižený utrpěl mnohočetná poranění v oblasti hlavy, hrudníku a končetin. Ta se ukázala být smrtelná a muž jim podlehl bezprostředně po události, ještě před příjezdem záchranářů. Lékař tak již mohl pouze konstatovat jeho smrt.

Profesionální hasiči z Kralup nad Vltavou vyjeli ke střetu autobusu a vozidla Nissan Patrol. Autobus byl prázdný a jeho řidič byl převezen na ošetření do nemocnice Na Bulovce. Z menšího vozidla hasiči vyprošťovali řidiče, jeho zranění nebyla slučitelná se životem.

Drážní hasiči z Kralup nad Vltavou pomocí jeřábu vyprostili a na odtahovku naložili havarovaný Nissan. V 9.30 byl havarovaný autobus odtažen mimo vozovku, odtah si zajistí majitel. V 9.40 hodin byla silnice zprůjezdněna a hasiči se vrátili zpět na základny.

Na dálnici D11 u obce Jirny zasahují hasiči ze stanice HZS Stará Boleslav u nákladního vozidla, které skončilo na boku a zablokovalo celou dálnici. Řidič byl lehce zraněn, z nádrže uniklo asi 200 litrů nafty do půdy i na dálnici.

Hasiči dalších 300 litrů odčerpali. Současně probíhal překlad nákladu do přistavených kamionů. V 9:45 se podařilo vozidlo dostat zpět na kola, Dekonta bude likvidovat naftu, která unikla do půdy

K údajnému požáru kabelů v obytném domě v Kostelci nad Orlicí vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Kostelce nad Orlicí a Častolovic. Hasiči po příjezdu na místo určení provedli kontrolu celého domu a nezjistili žádné známky požáru.

Podle informací správce domu byla před několika dny předělávána elektroinstalace a zřejmě z tohoto důvodu se prostorem šířil zápach. Velitel zásahu doporučil hned ráno kontaktovat zástupce dané firmy, která prováděla práce na elektroinstalaci. Jednotky nezasahovaly a vrátily se zpět na základny.

Na sjezdu z obchvatu Ostrova na Horní Žďár havarovala dvě osobní auta. Jedno z nich prorazilo zábradlí a jen se štěstím nespadlo do záchytné jímky podél silnice. Při nehodě se zranili čtyři osoby, postarala se o ně posádka záchranné služby. Hasiči zajistili protipožární zabezpečení a zachytávali unikající provozní kapaliny, které stékaly do jímky.

Provoz u nehody odkláněla policie, dopravní komplikace trvala téměř dvě hodiny. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Karlových Varů a dobrovolní hasiči z Ostrova.