Pátek 4. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Jednotka profesionálních hasičů z Rychnova nad Kněžnou byla v 07:48 hodin přivolána k dopravní nehodě, která se stala mezi obcemi Čestice a Lípa nad Orlicí. Na hlavní silnici č. I/11 se srazila dvě osobní vozidla zn. Opel Astra a Citroën C4.

Při střetu byla zraněna jedna osoba, která byla převezena do nemocnice ještě před příjezdem hasičů na místo události. Hasiči zajistili vozidla proti požáru a odpojili autobaterie. Až do příjezdu policistů řídili v místě nehody dopravu. Příčiny nehody a míru zavinění šetří Policie ČR.

Následky nehody, která se stala v Mánesově ulici v Českých Budějovicích, odstraňovala profesionální jednotka ze stanice České Budějovice. Hasiči provedli zajištění havarovaných vozů. Nehoda se obešla bez zranění.

Po předání nehody Policii ČR k šetření pak českobudějovičtí profesionální hasiči přejeli na Lidickou třídu v Českých Budějovicích, kde došlo k dopravní nehodě autobusu. Ani u této nehody nebyl nikdo zraněn. Hasiči opět provedli kontrolu úniku provozních látek a kontrolu vzniku dalších možných nebezpečí.

Poté se vrátili zpět na základnu. Na místo nehody po jejím zadokumentování Policií ČR vyjela profesionální jednotka ze stanice Suché Vrbné, která za pomoci sorbentu vyčistila vozovku od vyteklých provozních kapalin. Zásah byl ukončen po 9. hodině závěrečným zametením vozovky od použitého sorbentu, střepů a plastů.

Tři jednotky hasičů zasahovaly ráno u železniční nehody mezi Červeným Kostelcem a Olešnicí. Na železničním přejezdu došlo ke střetu osobního vozidla s projíždějícím vlakem. Událost byla na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášena v 05:43 hodin.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Náchoda, dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce a hasiči HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Nymburk. Řidič osobního vozidla vjel na přejezd právě v okamžiku, kdy tudy projížděl vlak. Ten narazil do zadní části auta, které skončilo mimo přejezd.

Řidič byl zraněn a převezen záchrannou službou do nemocnice. Nikdo z cestujících vlaku neutrpěl zranění. Královéhradečtí hasiči provedli protipožární opatření u osobního vozidla a po příjezdu jednotky hasičů z Nymburka se vrátili zpět na základny. Příčiny nehody šetří Policie ČR a Drážní inspekce.

Foto: JSDH Červený Kostelec

Osádka vyprošťovacího automobilu profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice zasahovala u obce Bukovec, kde na zledovatělé vozovce sjel kamión částečně do příkopu. Kamión, jež byl naložen 23 tunami skla, uvíznul v příkopu jedním kolem. Hasiči jej vytáhli zpět na silnici. Krátce po půl sedmé byla vozovka opět zprůjezdněna. Velitel zásah si přes operační středisko na místo vyžádal vůz SÚS k posypu komunikace.

Do Strašic k požáru kotelny operační středisko vyslalo jednotky HZS Rokycany, SDH Dobřív a místní jednotku dobrovolných hasičů. Majitelka domu topila dlouhým dřívím, které se do kamen nevešlo a trčelo z přikládacích dvířek. Hrozilo, že se oheň rozšíří na dřevěný strop.

Požár zlikvidoval podnájemník pomocí práškového hasicího přístroje před příjezdem jednotek. Hasiči termokamerou překontrolovali stav dřevěných konstrukcí, skrytá ohniska byla vyloučena. Majitelku poučili o bezpečném provozování kotle. Požár se obešel beze škod.