Úterý 15. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Česká republika

Monitoring neznámého zápachu provedla v prostorách banky v Jírovcově ulici v Českých Budějovicích. Ještě před příjezdem hasičů se všichni zaměstnanci banky evakuovali, nikdo z nich si nevyžádal ošetření ZZS. Hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o zápach z acetonu a protiplísňového nátěru prováděného ve sklepě. Hasiči zvýšené hodnoty naměřili i pomocí měřicího přístroje. Okamžitě bylo zahájeno odvětrání jak sklepů, tak i dalších chodeb banky. Po 12. hodině velitel zásahu předal místo Policii ČR a zástupcům banky a jednotka zásah ukončila.

Profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové vyjeli o půl jedenácté dopoledne k ohlášeném úniku plynu v bytovém domě v ulici E. Beneše v Hradci Králové. Hasiči po příjezdu na místo provedli měření speciálním přístrojem a nezjistili žádný únik nebezpečného plynu z hlavního uzávěru. Na místo povolali pracovníky plynáren, kteří provedli kontrolu celého prostoru. Jednotka se vrátila zpět na základnu.

Čtyři jednotky hasičů byly dopoledne povolány k požáru stohu sena v obci Ohnišťany. Již během jízdy byli hasiči informováni, že se zřejmě jedná o neohlášené pálení starého stohu. Na místo tak dojely dvě jednotky profesionálních hasičů z Nového Bydžova a dobrovolných hasičů z Ohnišťan, další dvě jednotky profesionálních hasičů z Hořic a dobrovolných hasičů ze Smidar byly odvolány zpět na své základny.

Pracovník zemědělského družstva, který prováděl kontrolované pálení, neohlásil předem tuto činnost na Krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje. Zástupce agropodniku byl upozorněn na nutnost předem ohlašovat pálení. Jednotky se následně vrátily zpět na své základny.

Jednotka HZS Plasy odstranila ze silnice I/27 u obce Hadačka vyvrácený strom. Po ukončení zásahu získali informace o dalším padlém stromu v blízkosti obce, hasiči prověřili okolí, dále úsek Sokolka – Plasy, žádný další strom nenalezli.

Cestou zpět na základnu přijeli hasiči k DN dvou autobusů a osobního auta, která se stala na křižovatce silnic I/27 a III/0274 (Žebnická).

Na místě zasahovala již policie, nehoda se obešla bez zranění, z vozidel neunikaly žádné provozní kapaliny. Ani policie ani účastníci nehody pomoc hasičů nepožadovali, jednotka se vrátila na základnu.