Pátek 4. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Česká republika

Dva hektary lesa lehly popelem v podvečerních hodinách mezi Lukavicí a Písečnou na Orlickoústecku. Jednalo se o požár mýtiny a pětiletých mladých stromů a poté se požár rozšířil i na vyšší porost. Na místě zasahovalo pět hasičských jednotek. Požár hasiči zlikvidovali po dvou a půl hodinách.

Příčinou vzniku požáru bylo ponechané místo bez dozoru při pálení klestí. Škoda byla vyčíslena předběžně na 200 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 5 milionů korun. Dle slov vyšetřovatele hasičů bude udělena pokuta.

Na základě ohlášení Městské policie Strakonice vyjely strakonická profesionální a strakonická dobrovolná jednotka ve svém městě do Katovické ulice, kde u jezu hořela stará tráva. Požár trávy na břehu řeky zasáhnul plochu přibližně 5 × 15 metrů. Krátce před 18. hodinou zasahující hasiči provedli kontrolu řádného uhašení a vrátili se na své základny.

Při požáru nevznikla žádná škoda, požár nebude dále šetřen.

Profesionální hasiči z Ústí nad Orlicí a dále dobrovolní hasiči z Horní Sloupnice, Řetové a Ústí nad Orlicí zasahovali u požáru v Řetové. Požár samostatně stojící garáže způsobila nedbalost majitele při sváření. Majitel ale stačil ještě před příjezdem jednotek hasičů z garáže odstranit tlakovou lahev, která by v případě ponechání v samotném ohnisku hoření mohla způsobit i explozi.

Při příjezdu jednotek na místo byla již celá garáž v plamenech. Hasiči požár dostali pod kontrolu v 17.12 hodin a zcela ho zlikvidovali v 18 hodin. Plameny zničily majetek ve výši 200 tisíc korun. Vyšetřovatel hasičů řešil nedbalost blokovou pokutou na místě.

Další požár likvidovali hasiči u obce Střelskohoštická Lhota. Zde se požár po pálení trávy v zahradě rozšířil až do blízkého lesa mladých stromků. Operační důstojníci operačního střediska HZS Jihočeského kraje k zásahu vyslali osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Strakonice a z jednotek SDH obcí Strakonice a Střelské Hoštice.

Zároveň si v rámci mezikrajské výpomoci dále zažádali o posilovou jednotku HZS Plzeňského kraje ze stanice Horažďovice. Požár na ploše cca 100 × 100 metrů hasiči uhasili přibližně za třičtvrtěhodinku. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na Kč 2 000,–, hodnota uchráněného majetku činí Kč 50 000,–.

Příčinou vzniku požáru byla i v tomto případě nedbalost.

K požáru lesa došlo v lokalitě U Křížku u Vernéřovic na Náchodsku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Broumova, dobrovolní hasiči z Broumova a Meziměstí. Jednalo se o požár po pálení klestí na ploše zhruba 100 krát 50 metrů, který se rozšířil i na les.

Osoba, která prováděla pálení neměla zajištěné místo hasebními prostředky a navíc se u místa pálení ani nezdržovala. Požár se rozšířil z paseky na desítky stromů modřínů a borovic. Hasiči dostali požár pod kontrolu v 16:21 hodin a uhasili v 18:26 hodin. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 20 tisíc korun.