Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Pece pod Sněžkou byli přivoláni k dopravní nehodě, ke které došlo na silnici z Pece pod Sněžkou směrem k odbočce na Horní Malou Úpu. Řidič osobního vozidla z dosud nejasných příčin vyjel ze silnice a narazil do zábradlí.

Ve vozidle, které hrozilo pádem, nebyl nikdo zraněn. Hasiči pomocí vyprošťovacího automobilu vytáhli havarovaný vůz zpět na komunikaci. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Červeně zbarvená voda začala vytékat v Sokolově do řeky Ohře. Přivolaní hasiči jednoduchým testem zjistili pH znečištěné vody, hledali zdroj znečištění a monitorovali stav řeky dál po proudu. Jednotka ze sokolovské chemičky odebrala vzorky na rozbor v laboratoři, zároveň hasiči informovali pracovníky vodoprávního úřadu a Povodí Ohře.

Průzkumem a rozborem bylo zjištěno, že se jedná o únik důlní vody a nehrozí kontaminace v řece.

Českobudějovická profesionální jednotka zasahovala na Lidické třídě v Českých Budějovicích, kde zatékala voda z ulice zemí do sklepa. Jednotka vodu ze sklepa vyčerpala pomocí kalového čerpadla, ale zjistila, že voda stále přibývá.

Majitelka tedy zavolala firmu ČEVAK, která na ulici pomocí přístrojů zjistila, že je prasklý vodovodní řád, který vyžaduje opravu. Hasiči na místě nechali zapůjčené čerpadlo s jednou hadicí C a vrátili se na základnu.

K nehodě vyjeli profesionální hasiči ze stanice Kaplice za Dolní Dvořiště ve směru na Kaplici. Nehoda byla na tísňovou linku ohlášena s nutností vyproštění zraněných osob. Když hasiči k nehodě přijeli, nalezli havarovaný automobil tovární značky BMW mimo vozovku, zaklíněný řidič byl již vyproštěn a byl v péči zdravotníků ZZS.

Zasahující hasiči zajistili BMW proti požáru a po ukončení šetření policistů provedli úklid komunikace.