Pondělí 2. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Raspenavští profesionální hasiči zachraňovali kotě ze stromu. Vyšplhalo do výšky osmi metrů a ve větvích trávilo druhý den. Zvíře objevil chlapec, kterému patřilo, a již dva dny ho hledal. K zásahu to hasiči neměli daleko, strom s kotětem byl v Raspenavě zhruba 150 metrů pod jejich stanicí.

Hasiči spojili několik dílů nastavovacích žebříků a jeden z hasičů pro kotě dolezl. Kotě na záchranu doslova čekalo, takže ho nemuseli nahánět po větvích. Samo naskočilo na rameno hasiče a nechalo se snést dolu.

K ohlášenému požáru stromu vyjeli v Písku na Budějovické Předměstí na břeh řeky Otavy písečtí profesionální i dobrovolní hasiči. Jako první k hořícímu stromu přijela profesionální jednotka, jejíž velitel nahlásil, že se jedná o požáru duté vrby o průměru přibližně 150 cm a výšce přibližně 15 metrů.

Vrba hořela uvnitř vykotlaného kmenu do zhruba pětimetrové výšky. Hasiči ihned zahájili hasební práce. V jejich průběhu se však vrba začala trhat a hrozilo nebezpečí, že by se mohla rozlomit. Velitel zásahu proto rozhodnul u ukončení hašení a vyžádal si jako posilovou jednotku automobilový žebřík, pomocí kterého hasiči vrbu od horních partií rozřezali a až teprve poté dohasili. Vzniklá škoda zatím není určena.