Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

V Sušici v ul. Smetanova byl oznamovatelem nahlášen požár v bytovém domě o 3 NP. Místní profesionální hasiči po příjezdu na místo události zjistili, že v důsledku zaneseného kouřovodu vychází dým z komínových dvířek ve sklepě budovy.

Hasiči překontrolovali termokamerou komínové těleso ve sklepě i v půdním prostoru, žádná ohniska požáru nenalezli. Zakouřené prostory v celé budově odvětrali pomocí přetlakové ventilace.

Strážníci Městské policie Milevsko ohlásili na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje, že z bytu na Husově náměstí v Milevsku se valí kouř. Na místo vyjeli milevští profesionální i dobrovolní hasiči, kteří průzkumem bytu ve druhém nadzemním podlaží zjistili, že došlo k požáru potravin na zapnutém sporáku.

Zároveň bylo zjištěno, že požár byl zlikvidován samouhašením. Vzniklá škoda byla vyčíslena na Kč 100 000,–. Příčinou vniku požáru byla nedbalost.

Do Zbiroha k požáru roubené chatky v plném rozsahu vyjely kromě místních dobrovolných hasičů i jednotky HZS Rokycany, SDH Drahoňův Újezd a ze Středočeského kraje profesionální hasiči z Hořovic. Hasičům se povedlo pomocí dvou C proudů zamezit rozšíření požáru na chatky v těsném sousedství a dalším proudem uhasili zasaženou chatu a hořící trávu.

Postupně rozebírali konstrukce chaty a hořící dřevo prolévali vodou. Škody vyšetřovatel vyčíslil na 50 tisíc korun. Jako příčina vzniku požáru se prověřuje nedbalost a úmysl. V objektu se v době požáru nenacházela žádná osoba.

V Záchlumí pravděpodobně v důsledku nedbalosti došlo k požáru v kotelně rodinného domu. Na místo vyjely jednotky HZS a SDH Stříbro, SDH Černošín a SDH Kladruby. Požár byl malého rozsahu a byl zlikvidován hasicím přístrojem a vysokotlakým proudem.

Velitel zásahu proto jednotku z Kladrub odvolal při cestě k požáru a ostatní jednotky SDH na místě zůstaly jako záloha. Hasiči poskytli popálené osobě předlékařskou péči a následně předali do péče ZZS. Vyšetřovatel předběžně vyčíslil škody na 50 tisíc korun, uchráněné hodnoty odhadl na 1 milion.

Za obcí Lomnice nad Lužnicí ve směru na Smržov zasahovali profesionální hasiči ze stanice Třeboň společně s jednotkou SDH obce Lomnice nad Lužnicí u dopravní nehody osobního automobilu. V havarovaném autě zůstala zaklíněna jedna osoba, kterou hasiči vyprošťovali.

Do příjezdu ZZS zraněné osobě poskytli předlékařskou pomoc, poté ji předali zdravotníkům. Zároveň provedli zajištění místa nehody, zabezpečení havarovaného auta proti vzniku požáru a kontrolu úniku provozních látek. Zásah jednotky ukončili krátce po půl deváté večerní, kdy z místa zásahu odjely na své základny. Nehodu šetřila Policie ČR.