Čtvrtek 10. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Česká republika

Profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolní hasiči z Vrahovic a Žešova vyjeli v jedenáct hodin v noci k požáru přístřešku na dřevo do obce Čechůvky na Prostějovsku. Hasiči po příjezdu zjistili, že ve zděném přístřešku o rozměrech asi 5×6 metrů měl majitel kromě dřeva a pilin uskladněno i nářadí, pilu, kultivátor a drtičku. S plameny hasiči bojovali necelou hodin. Výši škody vyčíslil majitel na 10 tisíc korun, příčina se šetří.

Ve Lhotě za Červeným Kostelcem na Náchodsku zasahovali hasiči z Náchoda a Červeného Kostelce u nehody dvou osobních vozidel, při níž došlo ke zranění jedné osoby. Hasiči osobě poskytli předlékařskou péči, zabezpečili vozidla proti požáru, sorbentem zasypali unikající provozní kapaliny, podíleli se na řízení provozu a po zdokumentování nehody provedli úklid komunikace.

Na místě spolupracovali s Městskou policií Červený Kostelec, Policií ČR a ZZS Náchod.

Chomutovští policisté a hasiči zasahovali v ulici 17. Listopadu. V sobotu, kolem osmnácté hodiny, zde došlo v jednom z bytů k požáru a následnému výbuchu. Policisté zjistili, že v bytě se nacházela trojice lidí – dva muži ve věku 45 a 31 let a 20letá žena.

Neodborně manipulovali s chemickými látkami, zahořela záclona v kuchyni a následně došlo k výbuchu, který poškodil zařízení bytu. Škoda byla vyčíslena na 80 tisíc korun. Mladší z mužů utrpěl zranění, která si vyžádala následný převoz do popáleninového centra nemocnice v Praze. Nikdo další zraněn nebyl, zraněni nebyli ani další obyvatelé domu, statika domu nebyla narušena.

Na místě byly zajištěné věci, které budou podrobeny znaleckému zkoumání, dle výsledku pak bude rozhodnuto o další právní kvalifikaci. Obvinění z obecného ohrožení z nedbalosti si převzal 45letý muž a 20letá žena. Muž skončil po nezbytných úkonech v policejní cele a bude podán návrh na jeho vzetí do vazby, žena je vyšetřovaná na svobodě.

Druhý stupeň poplachu byl vyhlášen při požáru bytu a přilehlých prostor v Praze, v ulici Kozí. Na místo vyjeli hasiči ze stanic č. 1, 3 a 7, včetně protiplynu. Zasahovali čtyřmi C proudy.

Požárem byly zasaženy tři obytné místnosti, částečně byla poškozena podlaha bytu nad požárem. Zplodinami hoření a hasební vodou byly dále poškozeny společné prostory domu.

Při požáru došlo ke zranění tří osob a příslušnice Městské policie, evakuováno bylo příslušníky Městské policie před příjezdem jednotky celkem patnáct osob. Zachráněno bylo dále pět psů.