Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Na pomoc s odstraněním skleněné tabule z opláštění budovy vyjížděla lezecká skupina hasičů ze stanice Chrudim. Jednalo se o uvolněné, částečně již rozbité, skleněné opláštění budovy o velikosti cca 70×190 cm.

Problém vznikl v 11. patře, a tak hasiči pomocí lezecké techniky provedli slanění ze střechy, následně uvolnili skleněnou tabuli a odstranili jí do vany. Při zásahu nedošlo ke zranění a po úklidu se vrátila jednotka na základnu.

Řidička osobního automobilu Peugeot narazila v obci Staré Čivice na Pardubicku do plotu. Po příjezdu jednotky profesionálních hasičů ze stanice Pardubice na místo zásahu byla již řidička v péči Zdravotnické záchranné služby.

Hasiči provedli protipožární opatření a zasypali sorbentem uniklé provozní kapaliny, zajistili vozidlo proti požáru odpojením akumulátoru a předali místo zásahu Policii ČR, která dopravní nehodu vyšetřila.

Následky dopravní nehody osobního automobilu značky Opel Meriva odstraňovala v Českém Krumlově na Plešivci českokrumlovská profesionální jednotka. V havarovaném voze cestovaly tři osoby. Žádná z nich nemusela být hasiči vyprošťována, všechny odvezli zdravotníci ZZS do nemocnice.

Jednotka HZS provedla zajištění havarovaného auta proti požáru odpojením akumulátoru a po zadokumentování nehody Policií ČR Opel otočila zpět na kola. Dále pomohla s jeho naložením na vůz odtahové služby a zásah ukončila po druhé hodině ranní úklidem vozovky.

K ohlášenému požáru bytu v domě ve Varšavské ulici v Táboře vyjela včetně výškové technicky táborská profesionální jednotka. Hasiči provedeným průzkumem zjistili, že se jednalo o roztavenou dětskou láhev, kterou majitelka vyvařovala na sporáku a usnula.

Matka i její malé dítě byly v okamžiku příjezdu hasičů již před domem, jejich zdravotní stav zkontrolovali zdravotníci ZZS. Hasiči hrnec s láhví přenesli do kuchyňského dřezu a uhasili. Poté silně zakouřený byt odvětrali. Vzniklá škoda je nulová. U požáru byla přítomna hlídka Policie ČR.

Profesionální jednotka ze stanice Vodňany a jednotky SDH obcí Dříteň, Zliv, Vodňany a Netolice byly vyslány k obci Radomilice, kde byl ohlášen požár zemědělského lisu. Jako první na místo přijela vodňanská profesionální jednotka, jejíž velitel nahlásil, že požár zasáhnul jak lis s přibližně dvaceti balíky slámy, tak strniště na ploše cca 500 m2.

Zasahujícím hasičům se podařilo požár dostat rychle pod kontrolu. Uhasili okraje zasažené plochy, které pak místní traktor oboral. Úplná likvidace požáru byla nahlášena v 20:35 hodin. Vzniklou škodu vyšetřovatel HZS stanovil na Kč 10 000,–, hodnota uchráněného majetku činí Kč 300 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.