Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Profesionální hasiči z Ústí nad Orlicí a dále dobrovolní hasiči z Horní Sloupnice, Řetové a Ústí nad Orlicí zasahovali u požáru v Řetové. Požár samostatně stojící garáže způsobila nedbalost majitele při sváření. Majitel ale stačil ještě před příjezdem jednotek hasičů z garáže odstranit tlakovou lahev, která by v případě ponechání v samotném ohnisku hoření mohla způsobit i explozi.

Při příjezdu jednotek na místo byla již celá garáž v plamenech. Hasiči požár dostali pod kontrolu v 17.12 hodin a zcela ho zlikvidovali v 18 hodin. Plameny zničily majetek ve výši 200 tisíc korun. Vyšetřovatel hasičů řešil nedbalost blokovou pokutou na místě.

Další požár likvidovali hasiči u obce Střelskohoštická Lhota. Zde se požár po pálení trávy v zahradě rozšířil až do blízkého lesa mladých stromků. Operační důstojníci operačního střediska HZS Jihočeského kraje k zásahu vyslali osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Strakonice a z jednotek SDH obcí Strakonice a Střelské Hoštice.

Zároveň si v rámci mezikrajské výpomoci dále zažádali o posilovou jednotku HZS Plzeňského kraje ze stanice Horažďovice. Požár na ploše cca 100 × 100 metrů hasiči uhasili přibližně za třičtvrtěhodinku. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na Kč 2 000,–, hodnota uchráněného majetku činí Kč 50 000,–.

Příčinou vzniku požáru byla i v tomto případě nedbalost.

K požáru lesa došlo v lokalitě U Křížku u Vernéřovic na Náchodsku. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Broumova, dobrovolní hasiči z Broumova a Meziměstí. Jednalo se o požár po pálení klestí na ploše zhruba 100 krát 50 metrů, který se rozšířil i na les.

Osoba, která prováděla pálení neměla zajištěné místo hasebními prostředky a navíc se u místa pálení ani nezdržovala. Požár se rozšířil z paseky na desítky stromů modřínů a borovic. Hasiči dostali požár pod kontrolu v 16:21 hodin a uhasili v 18:26 hodin. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 20 tisíc korun.

Tři jednotky profesionálních hasičů z Nového Bydžova, dobrovolných hasičů ze Skřivan a Králík zasahovaly u požáru lesa u obce Králíky na Hradecku. Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že hoří mladé, asi třímetrové stromy dubu listnatého na ploše zhruba 60 krát 60 metrů. Porost byl částečně prořezaný.

Požár se rozšířil i na lesní hrabanku a roští na zemi. Hasiči likvidovali požár pomocí několika vodních proudů i za využití jednoduchých hasebních prostředků, lopat. Požár se podařilo uhasit deset minut po 16. hodině.