Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči stabilizují budovy poškozené velkou vodou, pomáhá i těžká technika včetně vyprošťovacích tan­ků

Hasiči už od začátku povodňové situace vyjížděli přes 20 tisícům událostí. Je to desetkrát víc než obvykle. V naprosté většině jde o technické pomoci. V tisících případech šlo o evakuace a záchrany. Nejvíc práce měli hasiči podle statistik v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Většinu výjezdů tvoří odstranění spadlých stromů ze silnic, železničních tratí a toků řek, dále pak čerpání vody a výstavba protipovodňových zábran. Důležitou roli hraje i monitorování vodních toků.

Hasiči ze Záchranného útvaru dodali materiál na stavbu protipovodňových opatření. Jen v pátek se jednalo o 180 000 pytlů a 320 metrů protipovodňových zábran.

Hasiči v Moravskoslezském a Olomouckém kraji v těchto dnech odstraňují následky po povodních a obnovují vodou zasažená území, zejména čerpají vodu ze zatopených prostor pomocí velkokapacitních čerpadel, odstraňují naplavený materiál, provádí demoliční práce, obnovují vodou zasaženou infrastrukturu. Do postižených oblastí dovážejí humanitární pomoc nebo také např. elektrocentrály, tak, aby byla pro obyvatele k dispozici elektrická energie. Ve spolupráci se SSHR distribuují vysoušeče a další potřebný materiál.

V nejpostiženějších regionech Moravskoslezského a Olomouckého kraje je v terénu každý den nasazeno přes tisíc profesionálních a dobrovolných hasičů a téměř pět set kusů hasičské techniky. Konkrétně v Moravskoslezském kraji jsou denně nasazeny téměř čtyři stovky hasičů, v Olomouckém kraji operuje téměř osm stovek hasičů.

V zasažených oblastech působí také dobrovolníci, kteří se na místo sjíždějí z celé republiky. Ke včerejšímu dni jich na místě pomáhá čtyři sta.

Velice důležitou úlohu na místě zastávají psychologové HZS ČR, kteří koordinují psychosociální pomoc obyvatelům Moravskoslezského a Olomouckého kraje. První psychická pomoc byla poskytnuta v 859 případech a krizová intervence ve 383 případech. Toto číslo ukazuje, jak moc potřebná je psychosociální pomoc a krizová intervence v zasažených oblastech.

V obou krajích stále působí odřady HZS ČR, kteří jsou cennou posilou pro tamní jednotky. Ke včerejšímu dni bylo v rámci odřadů nasazeno 478 hasičů s 274 kusy hasičské techniky. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji mají hasiči kromě běžné hasičské techniky nasazenou také techniku Záchranného útvaru HZS ČR, např. evakuační nákladní vozy, vyprošťovací automobil VYA 30, plovoucí transportér PTS10, tahače s podvalníky, zemní stroje, sklopné nákladní automobily, tankovací kontejner, nosiče kontejnerů atd.

Během povodní bylo k dispozici 15 vrtulníků. S jejich pomocí bylo zachráněno celkem 147 osob a 15 domácích zvířat. Vrtulníky byla transportována také humanitární pomoc. Ke včerejšímu dni bylo přepraveno 59,4 tun materiálu.

Povodňová vlna v noci spláchla Litovel, i tam byli hasiči. Jezdí od zásahu k zásahu

Za uplynulých třicet hodin vyjeli hasiči Olomouckého kraje k 1 750 událostem. V tuto chvíli jich řeší 50.

V noci na pondělí pomáhali lidem v Litovli, kde se rozlila povodňová vlna. I tady nejen evakuovali, ale i zachraňovali. Zatopené jsou silnice v okolí – celkově asi 70 procent města. Kulminace se čeká odpoledne. Zavřené jsou školy i zdravotnická zařízení.

V oblasti teče řeka Morava i Bečva.

Mnohé silnice jsou podemleté, utržené a jízda po nich je nebezpečná. Bude se zjišťovat stav mostů a budov. Stále jsou aktivované krizové štáby a štáb HZS OLK, které budou řídit likvidační práce. Hasiči pomohou i s humanitární pomocí a logistikou.

Šel na procházku, skončil v proudu řeky. Další práce pro lezce

Mladý muž se vydal na procházku mezi městskou částí Výškovice v Ostravě a Polankou nad Odrou. Koho by to napadlo, že uvízne v silném proudu vody.

Přidržoval se stromu a nebyl schopný vrátit se zpět do bezpečí vlastními silami. K jeho záchraně tak byla vyslána profesionální jednotka hasičů z Ostravy-Jihu a lezci z hasičské stanice v Ostravě-Porubě.

Zcela vysíleného muže hasiči zachránili, následně mu až do příjezdu ZZS poskytovali tepelný komfort.

V Nové Vsi i v Hlučíně stojí nově protipovodňové zábrany

V Nové Vsi i v Hlučíně hasiči instalovali mobilní protipovodňové zábrany „No Floods“. Stojí v délce 220 m a výšce 80 cm a poskytla Správa státních hmotných rezerv, aby před vodou ochránily domov pro seniory.

Přečtěte siHZS Moravskoslezského kraje získal od Správy státních hmotných rezerv do užívání sestavu protipovodňové bariéry od firmy KOBIT - THZ

Generál Vlček: hasiči v uplynulých dnech vyjeli ke 24 tisícům zásahů

Hasiči po celém Česku vyjeli od začátku povodňové situace ke 24 tisícům událostí. Pro srovnání – za celý loňský rok to bylo 170 tisíc výjezdů. Nasazení je extrémní.

Jen v tuto chvíli hasiči řeší zhruba 1 700 událostí.

Vojáci s vrtulníkem W-3A Sokol dnes z rozbouřené Bělé zachránili 25 lidí.

V Českých Budějovicích píšou lidé hasičům za okna aut telefonní čísla

V Českých Budějovicích někteří majitelé aut nechávají za okny svých vozů telefonní čísla. Díky tomu je mohou hasiči v případě nutnosti odstranění obvolat, a to jim dokáže urychlit práci.

Olomoucký kraj: 230 zachráněných, 2 000 evakuovaných

Celkově hasiči v Olomouckém kraji v noci a přes den zachránili 230 lidí včetně dětí z ohrožených oblastí. Evakuovali 2 000 osob, zhruba 350 již využilo nouzového ubytování. Nyní řeší 370 událostí v kraji. Voda na severu kraje opadá, jsou podemleté a stržené silnice, poškozené jsou i domy.

Hasiči mají ve vzduchu nejen záchranáře, ale i drony. Monitorují kritické oblasti a pomáhají s řízením štábů.

Díky dronům s krytím IP55 mohou operovat i za deště a nepříznivých podmínek. Získaná data jsou okamžitě přenášena do řídícího štábu a využívána pro efektivní rozhodování. Velkou podporou je systém Jestřáb, který tato data zpracovává a organizuje do logických celků.

Díky kamerám s nočním viděním na přenosovém vozidle zajišťují nejen letecké, ale i pozemní sledování perimetru.

Hasiči v Krnově sami potřebovali zachránit

Hasiči ze středočeského kraje společně s posádkou vrtulníku Armády ČR zachránili čtyři dobrovolné hasiče z Krnova. Při záchraně osob ze zatopených obydlí divokou vodou se sami dostali do potíží. Jinak než vrtulníkem to nešlo.

Záchranný útvar veze do Krnova potraviny i elektrocentrálu

Do města Krnov vyjel konvoj s potravinami, materiálem, pohonnými hmotami a také elektrocentralou pro Krnovskou nemocnici. Konvoj je ve složení 5 evakuačních Tater ZÚ HZS ČR a dva nosiče kontejneru.

Voda zaplavila i Antošovice, hasiči odvezli lidi na člunech.

Záchrana osob v Teplicích nad Metují – místní části Javor. Hasiči provedli záchranu dvou osob pomocí člunu. Situaci na Broumovsku nepřetržitě monitorují.

V Ostravě-Svinove momentálně probíhá preventivní evakuace ubytovny, cca 100 osob, lidé budou převezeni pomoci autobusu do evakuačního centra na Černé louce.

Karlovy Vary jsou na cestě na Moravu

Druhý odřad hasičů z Karlovarského kraje vyrazil na pomoc na Moravu. Odřad je tvořen 32 příslušníky. Předpokládaným místem jeho nasazení je Opava, kde hrozí protržení hráze.

Do dvou hodin od přijetí žádostí vyjel do Olomouckého kraje speciální dronový vůz společně se třemi piloty a do Moravskoslezského kraje byl vyslán záchranný odřad čítající 32 osob. Jde především o lezce a specialisty pro práci na vodě, 14 vozidel, včetně evakuačního autobusu, evakuačního nákladního automobilu s vysokou brodivostí, cisterny pro tankování PHM, spojového vozu a standardních zásahových automobilů.

Dále jsou součástí odřadu přívěsy s celkem 10 čluny a další vybavení pro práci na vodě, ve výškách a nad volnou hloubkou. Oba odřady jsou na cestě do určených krajů a jsou koncipovány plně soběstačně, bez potřeby podpory v místě působení.

V Doubravčanech na Kolínsku hasiči evakuovali 18 klientů z domova pro osoby se zdravotním postižením a 7 členů personálu. Všichni byli přemístěni do sokolovny v Zásmukách.

7 koz v Golčově Jeníkově

V Golčově Jeníkově místní jednotka sboru dobrovolných hasičů před vodou chránila pytli s pískem nemovitosti a odčerpávala vodu ze zatopených objektů. Z chlívku u rodinného domu hasiči evakuovali 7 koz.

Děti v náručí hasičů. Přívalová vlna ohrožuje Rudu nad Moravou a Hanušovice

Hasiči zachraňují obyvatele v Rudě nad Moravou a v Hanušovicích, kde se protrhla protipovodňová hráz. Hladina vody se tam podle starosty během několika minut zvedla až o metr. Hanušovice na Šumpersku zatopila náhlá přívalová vlna. Bezmála 3 tisíce obyvatel tak zůstalo uvězněných v domech a evakuace je v rukou hasičů.

Před půl druhou hodinou odpoledne zasahovali hasiči na hřbitově v ulici Heliadova v Třebíči, kde vzrostlý strom padl na několik hrobů.

Letečtí záchranáři pomohli v Albrechticích rodině s dítětem

Letečtí záchranaři HZS Středočeského kraje přiletěli do Moravskoslezského kraje na výpomoc se zvládáním povodňové situace. Cestou natočili pár záběrů z okolí.

Netrvalo dlouho a Letečtí záchranáři Středočeského kraje se zapojili do záchranných prací. V obci Albrechtice na Bruntálsku zachránili pomocí palubního jeřábu rodinu s dítětem.

Na Labi v Mělníku je vyhlášen III. SPA. Hasiči staví protipovodňové zábrany a situaci monitorují.

Sdílet