Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči stabilizují budovy poškozené velkou vodou, pomáhá i těžká technika včetně vyprošťovacích tan­ků

Hasiči už od začátku povodňové situace vyjížděli přes 20 tisícům událostí. Je to desetkrát víc než obvykle. V naprosté většině jde o technické pomoci. V tisících případech šlo o evakuace a záchrany. Nejvíc práce měli hasiči podle statistik v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Většinu výjezdů tvoří odstranění spadlých stromů ze silnic, železničních tratí a toků řek, dále pak čerpání vody a výstavba protipovodňových zábran. Důležitou roli hraje i monitorování vodních toků.

Hasiči ze Záchranného útvaru dodali materiál na stavbu protipovodňových opatření. Jen v pátek se jednalo o 180 000 pytlů a 320 metrů protipovodňových zábran.

Hasiči v Moravskoslezském a Olomouckém kraji v těchto dnech odstraňují následky po povodních a obnovují vodou zasažená území, zejména čerpají vodu ze zatopených prostor pomocí velkokapacitních čerpadel, odstraňují naplavený materiál, provádí demoliční práce, obnovují vodou zasaženou infrastrukturu. Do postižených oblastí dovážejí humanitární pomoc nebo také např. elektrocentrály, tak, aby byla pro obyvatele k dispozici elektrická energie. Ve spolupráci se SSHR distribuují vysoušeče a další potřebný materiál.

V nejpostiženějších regionech Moravskoslezského a Olomouckého kraje je v terénu každý den nasazeno přes tisíc profesionálních a dobrovolných hasičů a téměř pět set kusů hasičské techniky. Konkrétně v Moravskoslezském kraji jsou denně nasazeny téměř čtyři stovky hasičů, v Olomouckém kraji operuje téměř osm stovek hasičů.

V zasažených oblastech působí také dobrovolníci, kteří se na místo sjíždějí z celé republiky. Ke včerejšímu dni jich na místě pomáhá čtyři sta.

Velice důležitou úlohu na místě zastávají psychologové HZS ČR, kteří koordinují psychosociální pomoc obyvatelům Moravskoslezského a Olomouckého kraje. První psychická pomoc byla poskytnuta v 859 případech a krizová intervence ve 383 případech. Toto číslo ukazuje, jak moc potřebná je psychosociální pomoc a krizová intervence v zasažených oblastech.

V obou krajích stále působí odřady HZS ČR, kteří jsou cennou posilou pro tamní jednotky. Ke včerejšímu dni bylo v rámci odřadů nasazeno 478 hasičů s 274 kusy hasičské techniky. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji mají hasiči kromě běžné hasičské techniky nasazenou také techniku Záchranného útvaru HZS ČR, např. evakuační nákladní vozy, vyprošťovací automobil VYA 30, plovoucí transportér PTS10, tahače s podvalníky, zemní stroje, sklopné nákladní automobily, tankovací kontejner, nosiče kontejnerů atd.

Během povodní bylo k dispozici 15 vrtulníků. S jejich pomocí bylo zachráněno celkem 147 osob a 15 domácích zvířat. Vrtulníky byla transportována také humanitární pomoc. Ke včerejšímu dni bylo přepraveno 59,4 tun materiálu.

Jednotky hasičů Správy železnic z Čech jedou pomoct na Olomoucko

Jednotky hasičů Správy železnic z Českých Budějovic, Nymburku a Brna jedou na pomoc s odstraňováním následků počasí na koridor na Olomoucko. Jednotka z České Třebové je momentálně plně vytížena v oblasti Jeseníku.

Situace je na východě země kritická, prioritou je udržet objízdnou trasu na Slovensko přes Horni Lideč. V Moravskoslezském kraji nejezdí vlaky prakticky nikde. V Olomouckém kraji je relativně dobrý stav na linii Hranice – Olomouc – Hoštejn. V dostupných místech budou hasiči Správy železnic dnes odstraňovat popadané stromy na trakčním vedení na zastaveném koridoru Hranice – Ostrava.

Ostravsko bude mít na železnici vysoké škody v řádech stovek milionů.

Přehled mimořádných událostí způsobených deštěm a větrem je 218 případů.

Hasiči zachraňují obyvatele Jeseníku a okolních obcí podél toku Bělé s využitím vrtulníků. Tam, kde je to ještě možné pomáhají hasičskými vozidly či na člunech. Celkově již zachránili 168 lidí včetně malých dětí. Prioritou je nyní záchrana lidských životů.

Několik jednotek přesunují hasiči Královéhradeckého kraje na Broumovsko. Část obce Broumov je zasažena vodou z řeky Stěnavy, která se dostala mimo koryto. Hasiči posílají technické cisterny a evakuační vozidlo.

Na Zlínsko se valí voda z nebe i ze severu, hasiči čerpají vodu

Od půlnoci do osmé hodiny ranní hasiči přijali 396 událostí. Z toho nejvíce výjezdů měli hasiči na Vsetínsku, a to 138, dále na Zlínsku 109, na Kroměřížsku 82 a nejméně událostí zaznamenali na Uherskohradišťsku. Především se jednalo o odstraňování popadaných stromů z komunikací a čerpání vody z objektů.

Na Bruntálsku zachraňují lidi policejní a armádní vrtulníky

Většina obcí v okrese Bruntál je v tuto chvíli odříznuta. Tam ani zpátky se nedá pozemní cestou dostat.

Vrtulník letecké služby Policie ČR byl vyslán k záchraně osob do Karlovic na Bruntálsku. V oblasti operují i další dva stroje – jeden policejní, druhý armádní.

Na záchraně a evakuaci se podílí rovněž 4 skupiny WASAR týmu. Skupinu tvoří 4 příslušníci, kteří jsou školeni pro tento typ mimořádných událostí. Disponuje speciální plovoucí technikou, jako jsou např. vodní skútry a čluny.

WASAR je tým určený pro záchranu osob z vody, jeho členové procházejí speciálním výcvikem, tento tým je rovněž certifikován pro mezinárodní operace.

Aktuálně k situaci v Opavě dvě tyto skupiny působí v zahrádkářské oblasti Zátiší, kde na za pomoci plovoucí techniky kontrolují tuto oblast a v případě výskytu osob provádí jejich evakuaci.

Záchranný útvar HZS ČR vyčlenil pro záchranné a evakuační práce obojživelné plovoucí transportéry, jeden z nich jede do Bělé pod Pradědem.

Přečtěte siObojživelný transportér PTS-10 uveze po vodě deset tun, ve výbavě nechybí silný naviják

Před třetí hodinou ráno hasiči v ulici Strachujovská v Jimramově evakuovali tři osoby z vodou ohrožených domů.

Od deváté do desáté dopoledne zasahovali u dalších 50 událostí. Nejčastěji se opět jednalo o odstranění popadaných stromů. Nejčastěji zasahovali hasiči na Třebíčsku.

V Budějovicích lidi dovezli hasičům sendviče

V Českých Budějovicích poslali lidé hasičům občerstvení. Ti od půlnoci do 7:30 evidují přes 30 zásahů spojených odklízením následků přírodních živlů. Jednoznačně nejvíce narůstají vícečetné zásahy, kdy odklízí spadlé stromy. Takovýchto výjezdů je aktuálně 25. Kromě deště dělá potíže i silný vítr. Hasiči dál pokračují v pytlování a monitoringu vodních toků.

V Moravskoslezském kraji hasiči zachránili už 53 osob

Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči přes 2100 událostí. Hasiči zachránili 53 osob. A na obyvatele apelují, aby byli součinní při evakuacích a dbali pokynů všech záchranných složek. Hasiči opravdu ví trochu lépe, jaké riziko hrozí – pozdní evakuace je nebezpečná.

Evakuaci i tady probíhá nejčastěji za pomocí člunů, které jsou ve standardní výbavě prvosledových hlídek, stejně jako suché obleky, záchranné vesty a přilby.

Hasiči balí čerpadlo v Antošovicích, už nemá smysl. Přichází evakuace

Hasiči museli zrušit čerpací stanoviště v Antošovicích, kde od včerejšího dne čerpali vodu za pomoci vysokokapacitních čerpadel, vzhledem k vývoji na řece Odře. V současné době zde začíná probíhat i evakuace obyvatel.

345 událostí v jednu chvíli. To teď žijí hasiči Olomouckého kraje

Olomoucký kraj má za sebou extrémně náročnou noc. Platí to pro obyvatele obcí na severu i pro stovky hasičů a policistů přímo v terénu.

Práci jim komplikují nebezpečné záchrana na člunech. Evakuují tisíce lidí. Operační středisko je přetížené. Právě v tuto chvíli řeší hasiči 345 událostí v kraji.

Kritická situace v Olomouckém kraji: hasiči zachránili 45 lidí včetně dětí

Hasiči zachránili 45 lidí včetně dětí, evakuovali 1900 osob. Využívají k tomu čluny i cisterny.

V kraji zasahují nyní na 180 místech, zachraňují a evakuují obyvatele nejvíce ohrožených míst kolem toku Bělé, Vidnávky a Desné na Jesenicku a Šumpersku. Během 24 hodin vyjíždělik tisícovce zásahů, to je násobně víc než v běžné době.

Situace jim komplikuje neochota místních z domovů odejít, případně to, že sice odejdou, ale zase se vrací. Znovu apelulují na obyvatele ohrožených lokalit, aby uposlechli výzev k evakuaci. Situace se může velmi rychle zhoršit a hasiči se pak na místa vracejí již za velice nebezpečných podmínek, kdy na mnohých místech nasazují vlastní životy.

V Praze hasiči zachránili muže z Vltavy

U Lužického semináře v Praze zachránili hasiči muže, který se topil ve Vltavě. Muž plaval ve Vltavě u Palackého mostu. Tam si ho všimla hlídka strážníků. Unášel ho proud.

V Opavě jezdí hasiči na člunech, zachraňují lidi, kteří se včera odmítli evakuovat

Hasiči do dnešního rána rovněž zachránili 53 osob. Hasiči znovu apelují na obyvatele, aby byli součinní při evakuacích a dbali pokynů všech záchranných složek.

Od čtvrteční 18. hodiny podvečerní do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100 událostí. Jednalo se především o ochranu objektů před zaplavením, odstraňování stromů nejen a individuální evakuace osob.

Rakušan: hasiči teď aktuálně pracují u 1 637 událostí

Hasiči aktuálně zasahují u 1 637 událostí. Za uplynulé tři dny je to po celé republice celkem téměř 6 tisíc zásahů. V běžném provozu hasiči vyjíždějí zhruba 450 krát za den. Jde především o čerpání vody a odstraňování popadaných stromů.

Hasiči zatím použili 800 tisíc pytlů s pískem a dál staví protipovodňové zátarasy.

Evakuovaných muselo být zatím 793 lidí a ten počet stoupá. Kritická je situace především na Jesenicku a pak v oblasti Opavy, Krnova, Šumperka, Bruntálu, Ostravy a Bohumína.

Po jednání ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

Vlaky stojí na některých místech v Jeseníkách a Moravskoslezském kra­ji

Teď aktuálně je zastaven provoz na více než 30 úsecích. Někde vlivem pádů stromů nebo zaplavení kolejí, jinde preventivně s ohledem na extrémní počasí. Je to hlavně v oblasti Jeseníků a v Moravskoslez­ském kraji.

V současné chvíli zasahují JPO u více než 20 událostí, převažují pády stromů na komunikace a to převážně v podhorských oblastech. V několika případech došlo i k poškození elektrického vedení. U takových případů spolupracují s energetiky. .

Hasiči poslali do vzduchu dron, má speciální ochranu proti dešti

Dokumentační skupina Generálního ředitelství HZS ČR poskytuje od sobotního rána podporu štábu HZS Jihomoravského kra­je.

Ve spolupráci s domácí dronovou skupinou tak bezpečné vzdálenosti monitorují rozvodněné toky a vyhodnocují případné ohrožení území.

Využívají k tomu dron se speciální ochranou proti vodě (stupeň krytí IP 55).

Opava nařídila evakuaci. Řeka Opava podle předpovědi vystoupá výš než v roce 1997.

Voda smetla auto do rozbouřené řeky, po třech lidech se pátrá

V obci Lipová-lázně na Jesenicku spadlo auto do rozbouřené řeky Staříč. Jedné osobě se podařilo dostat na břeh, další tři osoby měly zůstat uvnitř. Zasahují tam hasiči. Po vozidle i osádce pátrají policisté.

Sdílet