Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči stabilizují budovy poškozené velkou vodou, pomáhá i těžká technika včetně vyprošťovacích tan­ků

Hasiči už od začátku povodňové situace vyjížděli přes 20 tisícům událostí. Je to desetkrát víc než obvykle. V naprosté většině jde o technické pomoci. V tisících případech šlo o evakuace a záchrany. Nejvíc práce měli hasiči podle statistik v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Většinu výjezdů tvoří odstranění spadlých stromů ze silnic, železničních tratí a toků řek, dále pak čerpání vody a výstavba protipovodňových zábran. Důležitou roli hraje i monitorování vodních toků.

Hasiči ze Záchranného útvaru dodali materiál na stavbu protipovodňových opatření. Jen v pátek se jednalo o 180 000 pytlů a 320 metrů protipovodňových zábran.

Hasiči v Moravskoslezském a Olomouckém kraji v těchto dnech odstraňují následky po povodních a obnovují vodou zasažená území, zejména čerpají vodu ze zatopených prostor pomocí velkokapacitních čerpadel, odstraňují naplavený materiál, provádí demoliční práce, obnovují vodou zasaženou infrastrukturu. Do postižených oblastí dovážejí humanitární pomoc nebo také např. elektrocentrály, tak, aby byla pro obyvatele k dispozici elektrická energie. Ve spolupráci se SSHR distribuují vysoušeče a další potřebný materiál.

V nejpostiženějších regionech Moravskoslezského a Olomouckého kraje je v terénu každý den nasazeno přes tisíc profesionálních a dobrovolných hasičů a téměř pět set kusů hasičské techniky. Konkrétně v Moravskoslezském kraji jsou denně nasazeny téměř čtyři stovky hasičů, v Olomouckém kraji operuje téměř osm stovek hasičů.

V zasažených oblastech působí také dobrovolníci, kteří se na místo sjíždějí z celé republiky. Ke včerejšímu dni jich na místě pomáhá čtyři sta.

Velice důležitou úlohu na místě zastávají psychologové HZS ČR, kteří koordinují psychosociální pomoc obyvatelům Moravskoslezského a Olomouckého kraje. První psychická pomoc byla poskytnuta v 859 případech a krizová intervence ve 383 případech. Toto číslo ukazuje, jak moc potřebná je psychosociální pomoc a krizová intervence v zasažených oblastech.

V obou krajích stále působí odřady HZS ČR, kteří jsou cennou posilou pro tamní jednotky. Ke včerejšímu dni bylo v rámci odřadů nasazeno 478 hasičů s 274 kusy hasičské techniky. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji mají hasiči kromě běžné hasičské techniky nasazenou také techniku Záchranného útvaru HZS ČR, např. evakuační nákladní vozy, vyprošťovací automobil VYA 30, plovoucí transportér PTS10, tahače s podvalníky, zemní stroje, sklopné nákladní automobily, tankovací kontejner, nosiče kontejnerů atd.

Během povodní bylo k dispozici 15 vrtulníků. S jejich pomocí bylo zachráněno celkem 147 osob a 15 domácích zvířat. Vrtulníky byla transportována také humanitární pomoc. Ke včerejšímu dni bylo přepraveno 59,4 tun materiálu.

Z hotelu v Českých Budejovicích se samoevakuovalo 90 lidí

Z hotelu u Slepého ramene v Českých BUdějovicích se samoevakuovalo 90 osob. V Benešově nad Černou evakuovali hasiči z domu dvě osoby a psa.

Jihočeští hasiči si do statistik zapsali od půlnoci 230 zásahů. V 73 případech šlo o čerpání vody hlavně ze sklepů. Hasiči tam taky staví protipovodňové zábrany.

V Moravskoslezském kraji platí stav nebezpečí, hasiči jsou v terénu nepřetržitě

V pátek hasiči vyjeli k 2 869 událostem v souvislosti s hrozícími povodněmi či silným větrem. Dnes, v sobotu, bude číslo výrazně vyšší. K poledni to bylo už 1721 výjezdů. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan po jednání krizového štábu.

Nejvíc práce čekají hasiči v souvislosti s extrémní povodní na severu Olomouckého kraje a v kraji Moravskoslezském. Například Opavice v Krnově by měla podle predikcí vystoupat vysoko nad nejvyšší stupeň.

Evakuace obce Zdoňov, v ohrožení mohou být desítky lidí

Hasiči ve spolupráci se zástupci obce Zdoňov na Broumovsku připravují evakuaci části obce. Dochází k přelivu vody z rybníku poblíž obce. Přesný počet obyvatel, kteří budou evakuováni zatím není znám. Předpoklad je, že se bude jednat o desítky osob.

I na železnici přináší počasí komplikace

V časovém úseku 06:00–11:45 hodin evidujeme na železnici celkem 37 událostí ve spojitosti s meteorologickou situací. Jde zejména o odstraňování popadaných stromů na trati, čištění propustků a odčerpávání. Situaci na kolejích sledují a řeší jednotky hasičů Správy železnic

Bělá pod Pradědem se chystá na evakuaci, už dorazila i technika z Hlučína

Na Jesenicku hasiči zasahují u 40 událostí. Situace eskaluje v Bělé pod Pradědem, kde nejen prší, ale stéká tam taky voda z okolí.

Záchranný útvar z Hlučína vyslal také vyprošťovací automobil a univerzální dokončovací stroj v tandemu se dvěma nákladními automobily s hydraulickou rukou. Ty je možné nasadit jak na evakuaci osob z těžko přístupných míst, tak na přepravu materiálu.

Od půlnoci vyjeli hasiči na jesenicku už ke 120 zásahům. Nejvíce v okolí řeky Vidnávky a Bělé a v obcích po jejich toku. S ohledem na situaci v kraji byl aktivován krizový štáb ORP Jeseník, který bude koordinovat a řídit veškeré záchranné a likvidační práce. Uzavřeno je několik silnic.

V celém kraji nyní zasahují na 120 místech, od půlnoci je pak číslo mnohem vyšší: 250. V Litovli nyní odstraňují ze stavidel množství naplavenin.

V Českých Budějovicích se hasiči stále připravují na velkou vodu. Využívají pytlování na výstavišti a tvoří protipovodňové zábrany v centru města

Hráz zbýšovského rybníka je poškozená, hasiči nasadili čerpadla

Na Kutnohorsku začalo čerpání z velkého Zbýšovského rybníka z důvodu poškození hráze. Objevil se průsak, který se hasičům daří vyřešit. Voda ale stále stoupá rychlostí cca 5 cm za hodinu. Na místo jede velkokapacitní čerpadlo.

Ve Špindlerově Mlýně platí třetí stupeň povodňové aktivity. Voda se tam valí korytem

Info od jednotky dobrovolných hasičů ze Špindlerova Mlýna: Labe v centru města je na třetím stupni povodňové aktivity. Přehrada má zatím dostatek kapacity k regulování odtoku. Komunikace mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím je zatím bez problémů průjezdná.

Hasiči taky vyzývají, aby se lidé vyhnuli „povodňové turistiky“.

Dramata na Ostravsku: dva zachránění z korby zaplaveného auta a Huddig ve Vřesině

Od ranních 6:00 řeší moravskoslezští hasiči stovky dalších událostí spojených s trvalým deštěm.

Evakuovali už několik desítek osob, především v souvislosti s hrozbou zaplavení obydlí – v Žilině u Nového Jičína zachránili dvě osoby z korby zaplaveného automobilu. Ve Staré Vsi u Bílovce težká vyprošťovací technika vytáhla z vody lávku, která bránila průtoku vody. V Antošovicích je připravené stálé vysokokapacitní čerpací stanoviště.

Záchranný útvar Hlučín vyslal do ostravské Vřesiny také víceúčelový stroj Huddig. Ten za pomocí podkopového ramena vytvořil strouhu pro odvod vody ze zaplavené části do místního vodního toku.

Smědá ve Višnové: velkokapacitní čerpadlo už je tam

Do Višňové dorazilo velkokapacitní čerpadlo SOMATI, které hasiči nasadí k přečerpávání vzniklých lagun za protipovodňový val. Na místě zasahuje 11 jednotek hasičů. Připraveno je také evakuační vozidlo.

Říčka Smědá, která je obvykle na 30 až 40 centimetrech, aktuálně vystoupala na výšku hladiny přes 3 metry. Teče tam 135 kubíků vody za vteřinu.

Brno evakuuje celou Nemocnici Milosrdných bratří, hasiči prosí dobrovolníky o pomoc s pytlováním

V Brně se postupně se evakuuje nemocnice u Milosrdných bratří. Voda tam spodní kanalizací prosakuje do suterénu. Pacienti jsou převážení do jiných nemocnic.

Podle ředitele jihomoravských hasičů bylo jen včera nasazeno 2 200 hasičů. Společně s dobrovolníky a strážníky pytlovali celou noc. Což je fyzicky náročné. Zároveň prosí o pomoc dobrovolníky. Pytluje se na výstavišti. Pytlů mají dost.

Současně hasiči evakuovali dětský tábor a městskou školku v Brně – pomohli 30 lidem. Voda tam nenatekla spodem, ale déšť promáčel stropy.

Brno má naději, že pod vodou neskončí. Aktuálně hasiči monitorují řeky Svratku a Svitavu a čistí jejich koryta od naplavenin, aby ochránili mostky a hráze. Podle hejtmana Jana Grolicha by Svratka měla zůstat ve svém korytu, u Svitavy je předpověď složitější.

Na Zlínsku je klid, hladiny potoků a řek výrazně nestoupají

Od sobotní sedmé hodiny ranní zasedá štáb Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Jeho činnost bude nepřetržitá, a to až do odvolání. Vzhledem k aktuálnímu vývoji počasí je složen z menšího počtů příslušníků. Jeho činností je nyní řešit připravenost a monitoring meteorologické situace.

V nočních hodinách z pátku na sobotu vyjeli hasiči k celkem patnácti událostem. Jednalo se především o čištění propustků, odstranění stromů z cest, čerpání lagun a monitoring vodních toků. Nejvíce událostí řešili hasiči na Kroměřížsku, následně na Vsetínsku a Uherskohradišťsku. Pouhý jeden výjezd měli na Zlínsku, kdy se jednalo o monitoring řeky v obci Spytihněv.

Na území HZS Zlínského kraje jsou prozatím téměř všechny vodní toky pod prvním stupněm povodňové aktivity a jsou bez výrazného vzestupu hladin. Štáb HZS Zlínského kraje úzce spolupracuje s povodňovou komisí Krajského úřadu Zlínského kraje, štábem Generálního ředitelství HZS ČR a provádí průběžnou analýzu vodních toků v kraji.

HZS Zlínského kraje

Kde platí jaký povodňový stupeň?

Nejhorší je aktuálně situace v Podkrkonoší nebo na Jesenicku.

Kavka v ČT: Hasiči vyjíždějí 10× častěji než obvykle, Karlovarský kraj je připravený pomoct ostatním

Od půlnoci do desáté hodiny hasiči vyjížděli ke zhruba 2 000 událostí. To je desetinásobní nárůst oproti normálu. Řekl to mluvčí hasičů Martin Kavka ve vysílání České televize.

Nejhorší je podle něj situace na menších tocích v Podkrkonoší, na Liberecku, Jesenicku a v Moravskoslez­ském kraji.

Pokud bude potřeba, tak kraje, které mají techniku a hasiče, které nutně nepotřebují, pošlou na pomoc do jiných regionů. Mohlo by se to týkat Karlovarského kraje. Praha by mohla půjčit velkokapacitní čerpadla

Středočeši se chystají na případnou povodňovou vlnu

Ve Zruči nad Sázavou hasiči připravují pytle s pískem. V Sázavě na Benešovsku se staví protipovodňové hráze a v Čakovicích hasiči odstraňují překážky z vodního toku. Prozatím platí, že nejvíce zásahů mají kvůli popadaným stromům.

Posílený je ne jen vjezd, ale i operační střediska hasičů

Na operačních střediscích se kvůli očekávanému extrémnímu počasí slouží v posílených. Do práce musí i ti, kdo měli volno nebo dovolenou. Počty hovorů na tísňové linky stoupají.

Například operační středisko hasičů v Královéhradeckém kraji odbavilo v uplynulých 24 hodin, k sobotní šesté hodině ranní, 365 událostí, které si vyžádaly zásah jednotek hasičů. Z toho více než 310 technických zásahů v přímé souvislosti s platnou výstrahou.

V Jeseníkách prší, čeká se, co bude

V Olomouckém kraji je v sobotu ráno v terénu asi 40 jednotek, tedy zhruba 150 hasičů. Nejvíce zásahů připisují na Jesenicku, asi 20. Nejhorší situace je tam v obcích podél toku Bělé a Vidnávky. Je aktivován Štáb HZS Olomouckého kraje.

Hasiči aktuálně vyjeli do obcí Mikulovice, Písečná, Bělá pod Pradědem, Jeseník a Žulová. Vytahují naplaveniny z koryt řek, čistí propustky, aby voda mohla v korytech odtékat. Na některých místech čerpají laguny tam, kde by mohly ohrozit domy. Staví hráze z pytlů.

U Kolína čerpají hasiči vodu pryč z rybníka

V Dolních Chvatlinách na Kolínsku přečerpávají středočeští hasiči vodu z rybníka. V Šestarech na Praze-východ řeší sesuv svahu na komunikaci. Jednotky místo zabezpečily, ale s odstraněním musí počkat. Zatím nejčastěji čerpají vodu ze sklepů.

Brno v ohrožení, Svratka je na druhém stupni, protipovodňová opatření chybí

V Brně meteorologové očekávají stoletou vodu. Hasiči tam během noci zasahovali u stovky událostí. Třicet krát šlo o odstranění stromu, 29× o čerpání vody, 13× o monitoring vodních toků.

Všichni výjezdoví profíci v práci

V sobotu v 7 hodin ráno nastoupila směna C do práce v maximálních počtech profesionálních výjezdových hasičů. Ve spolupráci s dobrovolnými jednotkami stále převážně odstraňují stromy z komunikací a monitorují vodní toky.

Sdílet