Pátek 5. července 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Zásahy | Česká republika

Profesionální hasiči ze stanice Český Krumlov a dobrovolní hasiči obce Vyšší Brod likvidovali u Rožmberka nad Vltavou ve směru na Vyšší Brod následky dopravní nehody osobního automobilu. Vůz skončil ve stráni, zdravotníci ZZS převzali do své péče dvě zraněné osoby.

Zasahující hasiči pomohli s jejich vynesením k sanitce, dále provedli zajištění havarovaného auta a kontrolu úniku provozních kapalin. Po příjezdu vyšebrodského automobilového jeřábu a po ukončení šetření Policií ČR hasiči vytáhli havarované auto zpět na vozovku. Krátce před 20. hodinou byly obě zasahující jednotky zpět na svých základnách.

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů s únikem provozních kapalin na křižovatce ulic Mostní a Wolkerova v Opavě – Kateřinkách byla ohlášena na operační středisko hasičů v 15:28 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Opavy s jedním zásahovým vozidlem.

Zasahující hasiči na místě provedli zajištění místa události, protipožární opatření, pomocí sorbentu zlikvidovali únik provozních kapalin a odklidili z vozovky střepy a části havarovaných vozidel. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění osob.

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Jičína a dobrovolných hasičů z Kopidlna vyjely ve 13:17 hodin k úhynu ryb v řece Mrlině v Kopidlně. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že na hladině se nachází zhruba 200 kusů uhynulých ryb v úseku asi 300 metrů.

Hasiči provedli kontrolní měření PH vody a zkontrolovali nedaleký rybník. Na místo se dostavil zástupce místního rybářského svazu, který veliteli zásahu sdělil, že k úhynu došlo již před dvěma dny v důsledku nedostatku kyslíku ve vodě. Hasiči předali místo události zástupci Povodí Labe, které zajistí likvidaci uhynulých ryb.

Jednotky HZS ze stanic Teplice a Duchcov vyjely na žádost Zdravotnické záchranné služby k dopravní nehodě osobního a nákladního auta nedaleko Háje u Duchcova. Při nehodě byli dva lidé zraněni. Vzala je do péče Zdravotnická záchranná služba.

Jednoho z nich dopravil do nemocnice vrtulník Letecké záchranné služby, druhého sanitní vůz. Dopravní nehodu vyšetřovala Policie ČR, silnice byla víc než dvě hodiny uzavřena. Hasiči asistovali Zdravotnické záchranné službě. Na místo byla povolána odtahová a úklidová služba.

K požáru osobního vozidla vyjeli o půl dvanácté dopoledne profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové do ulice Habrmanova v Hradci Králové. Požár v motorovém prostoru staršího osobního vozidla Škoda Forman se snažili hasit svědci události pomocí ručních hasicích přístrojů.

Požár lokalizovali až přivolaní hasiči. Hmotná škoda na vozidle byla vyčíslena na tři tisíce korun, uchráněné hodnoty činí sedm tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Profesionální hasiči ze stanice Strakonice zasahovali ve Strakonicích pod hradem u jezu, který se pokoušeli sjet vodáci na nafukovací lodi. Jez však nezvládli. Všechny osoby se na břeh dostaly ještě před příjezdem hasičů, loď však držel vratný proud pod jezem. Hasiči pomocí trhacího háku postupně z jezy vytáhli nejprve loď a poté dva lodní pytle. Zásah byl ukončen krátce před 12. hodinou, kdy jednotka odjela zpět na základnu.