Pátek 27. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

On-line: Je po povodních. Hasiči nasadili čerpadla

Hasiči už od začátku povodňové situace vyjížděli ke skoro 20 tisícům událostí. Je to desetkrát víc než obvykle. V naprosté většině jde o technické pomoci. V tisících případech šlo o evakuace a záchrany. Nejvíc práce měli hasiči podle statistik v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Většinu výjezdů tvoří odstranění spadlých stromů ze silnic, železničních tratí a toků řek, dále pak čerpání vody a výstavba protipovodňových zábran. Důležitou roli hraje i monitorování vodních toků.

Hasiči ze Záchranného útvaru dodali materiál na stavbu protipovodňových opatření. Jen v pátek se jednalo o 180 000 pytlů a 320 metrů protipovodňových zábran.

Hasiči hasičům. Z jiných krajů míří pomáhat na Bruntálsko, Ostravsko i Jesenicko

Z Jihomoravského i Královéhradeckého kraje vyjíždějí konvoje hasičů, kteří pomohou s odklízením škod po ničivých povodním v těch nejpostiženějších místech. Teprv teď má smysl efektivně odčerpávat vodu.

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje vysílá speciální odřad technicky specializovaný primárně na velkoobjemové čerpání vody. Tým čítá celkem 16 profesionálních hasičů. Nasazení by měli být v Bohumíně. Odřad je připravený fungovat soběstačně několik dní, v případě nutnosti vystřídá lidi.

S sebou vezou mobilní čerpací stanici SIGMA 400 a čerpací kontejner Hytrans Fire System SOMATI s hydraulicky poháněným čerpadlem. Techniku má HZS HKK z části v zápůjčce od Správa státních hmotných rezerv.

Přečtěte siMobilní čerpací stanice MČS SIGMA 400

Mobilní čerpací stanice SIGMA 400 je pak velkoobjemové čerpadlo byla u povodní nasazena už několikrát, a to jak v Česku, tak třeba v roce 2003 ve Francii.

Přečtěte siHasiči prošli výcvikem se systémem dálkové dopravy vody Somati, s nákupem zařízení pomohla Evropská unie

Z Jihomoravského kraje ze stanice Vyškov vyjel odřad 26 dobrovolných a profesionálních hasičů, který má techniku na odčerpávání rodinných domů, sklepů, garáží a suterénů. Ve výbavě má více jak 20 čerpadel. Aktuálně je nasazen ve Vrbně pod Pradědem, Karlovicích a Ludvíkově.

Čerpadla v Ostravě jedou naplno

Hasiči v Moravskoslezksém kraji nasadili velkokapacitní čerpadla na několika místech v kraji. Konkrétně jde o Ostravu – Novou Ves, Přívoz i teplárnu Třebovice.

V Nové Vsi díky toomu klesla za sedm hodin voda o 8 centimetrů. Toto čerpadlo by mělo být ještě během dnešního dne posíleno a přibude zde i vysokokapacitní čerpadlo ze Záchranného útvaru HZS ČR a také prototyp čerpadla SIGMA, které zde přiveze HZS Ústeckého kraje. Toto čerpadlo disponuje výtlakem do vzdálenosti až 2 km.

Už od úterý pracuje v postižených oblastech Olomouckého kraje hasičský psycholog spolu s armádními interventy a poskytují psychosociální po­moc.

Hasiči v bojácích zase pracují na obnově koryt řek ve všech poškozených obcích, řeší průjezdnost komunikací s těžkou technikou, využívají speciálů ze záchranného útvaru i armády.

Zachraňování a evakuace vystřídalo uklízení a opravy

V Hanušovicích na Šumpersku, které smetla rozvodněná Desná, začali dobrovolní hasiči s úklidem.

Ústecký kraj se připravuje na velkou vodu

Kulminace řek na Ústecku se teprve očekává. V ulici Přístaviště v Ústí nad Labem hasiči staví protipovodňovou­ hráz.

Záchranné práce kvůli povodním v Olomouckém kraji skončily

Záchranné práce kvůli povodním skončily: 250 zachráněných, z toho 54 pomocí vrtulníků, 2 300 evakuovaných.

Hasiči likvidují následky povodní, zprůjezdňují cesty a pracují na obnově území spolu se samosprávami. Humanitární pomoc dopravují do nepřístupných obcí armádními vrtulníky.

V Moravskoslezském kraji je evakuovaných 15 tisíc lidí, pryč musí i desítky klientů domovů pro seniory

V současné době bylo z domova Slunovrat evakuováno 36 osob, ty jsou nyní převáženy do domova Slunečnice.

Z domova Iris bude následně evakuováno 100 jeho klientů, ti budou převezeni do domovů Sluníčko a Čujkovova.

K dnešní 6. hodině ranní bylo v kraji evakuováno 15 tisíc osob, 950 jich bylo zachráněno.

Na Bruntálsko bude pomoci vrtulníku transportována humanitární pomoc. Bruntál, Opava, Ostrava a Bohumín provedou monitoring lokalit s lagunami, u kterých je předpoklad, že neodtečou samy.

Z Potravinové banky v Ostravě přepravují hasiči ze Záchranného útvaru balenou pitnou vodu pro povodněmi postižené části Bohumína.

V Krnově zabezpečují dodávku pitné vody prostřednictvím dvou automobilových cisteren určených pro převoz a distribuci pitné vody při nouzovém zásobování.

Nebudu s vámi diskutovat!

Toto je reálná ukázka jedné z mnoha situací, se kterými se hasiči během povodní setkávali – lidé odmítající evakuaci i samotnou záchranu.

Shrnutí: Nasazených na povodně už bylo 85 procent jednotek hasičů

Po celé republice je od pátku nasazeno 5 500 z celkového počtu 6 500 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Masivní plošné nasazení hasičů se týká nejen terénu a stanic, ale také operačních a informační středisek po celé ČR.

Hasiči už v pátek řešili 2 870 událostí, což je nárůst oproti normálnímu dennímu průměru (450 událostí) o více než 500 %. V sobotu se počet událostí vyšplhal až na 7 719 a v neděli pak hasiče zaměstnalo 6 646 událostí.

Od pátku do pondělního poledne zasahovali drážní hasiči u téměř 280 událostí

Kromě odstraňování spadlých stromů čistili také ucpané propustky a odčerpávali vodu ze zatopených stanic. V některých případech zasahovali preventivně, aby zabránili ještě větším škodám. Pomáhali například plnit pytle s pískem. Nyní je snahou hasičů pomoci s co nejrychlejší obnovou provozu na železnici, z toho důvodu budou mimo jiné asistovat při technických prohlídkách tratí, které povodeň zasáhla.

Hasiči Správy železnic během víkendu pomáhali také kolegům z dalších sborů například při záchranných a evakuačních pracích v nejvíce zasažených oblastech, zejména v Opavě a Krnově. Do těchto částí země se během víkendu přesunula část drážních hasičů z jednotek v Brně, Českých Budějovicích a Nymburce. Už před víkendem byli hasiči personálně posíleni, do služby byl povolán maximální možný počet příslušníků. Připraveni byli také pracovníci správy a údržby tratí, kteří tak mohli do terénu vyrazit okamžitě, jakmile bylo potřeba.

Na nádraží Ostrava-Svinov začne čerpání vody z podchodů

Hasiči Správy železnic začali s odstraněním všech spadlých stromů z koridoru v úseku Ostrava – Hranice na Moravě. Pak se bude opravovat zbytek trakčního vedení.

Dnes také hasiči začínají čerpat podchody ve stanici Ostrava-Svinov. Zítra budou pilaři pokračovat na vedlejších tratích a začne čerpání v ostatních stanicích dle poklesu vodní hladiny.

Až opadne voda, zaměstnanci Správy železnic budou muset celou budovu opět kontrolovat a vyčíslí škody.

V Ostravě-Přívoze se hasiči snaží postavit provizorní hráz, pyrotechnik shazuje pytle z vrtulníku

Protržený břeh Odry na soutoku s řekou Opavou nevydržel. Do Ostravy-Přívozu se tudy valí voda, kterou se hasiči snaží zastavit položením provizorní hráze. Pytle na místo posílá pyrotechnik Policie České republiky. Ve chvíli, kdy se rameno jeřábu dostane do správné pozice, odpálí nálož na jistícím laně. Se stavbou hráze pomáhá i vrtulník.

V Přívoze bylo zachráněno k 17. hodině 530 osob. Tři lidi hasiči zachránili ve spolupráci s leteckými záchranáři. Postupně bude docházet k redukci sil a prostředků, na místě bude poté operovat WASAR tým a jeho 8 členů. Stejně tak v místě události zůstane odřad HZS Karlovarského kraje a Vodní záchranná služba Těrlicko, která se k hasičům připojila v 16. hodin.

Pomocí vyprošťovacího automobilu budou hasiči v Brně tahat strom ze Svratky.

10 jednotek zapojili jihomoravští hasiči do protipovodňových opatření na hrázi u Hrabětic na Znojemsku. Sváží na místo pytle a spolupracujeme se zástupci Povodí.

Záchranný útvar nasadil v Krnově obojživelný pásový transportér PTS 10. Hasiči díky němu evakuovali 28 osob a 4 psy.

Přečtěte siVyprošťovací automobil Tatra Force se třemi navijáky je určen do těžkého terénu, všechna kola má řiditelná

Speciální technika bude i v průběhu následujících dní nasazena na záchranné a evakuační práce.

Přečtěte siVIDEO: Záchranný útvar HZS v Hlučíně disponuje unikátním jeřábem Hidrokon HK 240 na desetikolovém podvozku Mercedes Benz Actros

Hasiči evakuují městskou část Ostrava-Přívoz. Důvodem je zatopení místa. Nemá však souvislost s chemičkou.

Vrtulníky pro lidi, psy i kočky

Za pomoci vrtulníku bylo během včerejšího dne v Moravskoslezském a Olomouckém kraji zachráněno 130 osob a 6 psů a koček.

Povodňová vlna v noci spláchla Litovel, i tam byli hasiči. Jezdí od zásahu k zásahu

Za uplynulých třicet hodin vyjeli hasiči Olomouckého kraje k 1 750 událostem. V tuto chvíli jich řeší 50.

V noci na pondělí pomáhali lidem v Litovli, kde se rozlila povodňová vlna. I tady nejen evakuovali, ale i zachraňovali. Zatopené jsou silnice v okolí – celkově asi 70 procent města. Kulminace se čeká odpoledne. Zavřené jsou školy i zdravotnická zařízení.

V oblasti teče řeka Morava i Bečva.

Mnohé silnice jsou podemleté, utržené a jízda po nich je nebezpečná. Bude se zjišťovat stav mostů a budov. Stále jsou aktivované krizové štáby a štáb HZS OLK, které budou řídit likvidační práce. Hasiči pomohou i s humanitární pomocí a logistikou.

Šel na procházku, skončil v proudu řeky. Další práce pro lezce

Mladý muž se vydal na procházku mezi městskou částí Výškovice v Ostravě a Polankou nad Odrou. Koho by to napadlo, že uvízne v silném proudu vody.

Přidržoval se stromu a nebyl schopný vrátit se zpět do bezpečí vlastními silami. K jeho záchraně tak byla vyslána profesionální jednotka hasičů z Ostravy-Jihu a lezci z hasičské stanice v Ostravě-Porubě.

Zcela vysíleného muže hasiči zachránili, následně mu až do příjezdu ZZS poskytovali tepelný komfort.

Sdílet